gek op rozen
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
Rozen in kan
Adressen

Gek op rozen

Rozen in kanDenk je aan rozen, dan denk je aan romantiek. Het zijn de geuren, kleuren en eindeloze bloei die ze onweerstaanbaar maken.

Zo veel rozen, zo veel geuren

Rozenliefhebber en rozengeurspecialist Monique Nuijten (oldroses.nl): ‘Sommige rozen ruiken fruitig, naar appel, framboos en citroen, andere kruidig, naar mirre, anijs en muskus. Weer andere geuren ‘bloemig’, naar jasmijn of viooltjes.’ De roos die in de parfumindustrie het meest gebruikt wordt is ’Kazanlik’, een Damascener roos. Ook Rosa ’Quatre Saisons’ heeft een heerlijke ‘oude-rozen-geur’. David Austin heeft in veel van zijn Engelse rozen de geur van mirre weten terug te brengen, zoals in de mooie klimroos ’Constance Spry’. Een fruitige rozengeur kom je het vooral tegen bij historische exemplaren, zoals de Bourbon.

Geurende rozenhaag

Het snelste resultaat voor een prachtige rozenhaag krijg je door jonge struiken dicht bij een bestaande groene haag te planten. Kies voor een sterke, heesterachtige roos of een eenmalig bloeiende rambler die hard groeit, zoals Rosa ‘Guirlande Rose’, ‘Brise Parfum’ of de grootbloemige klimroos ‘Ines Sastre’ (ook bekend als Kolibri 2010). De beste periode
om te planten is in het najaar, als de roos in rust is.

Eindeloze bloei

Rozen Rosa 'Bonica'Rosa ‘Bonica’ (foto) is licht geurend en een geweldige doorbloeier. Als je de uitgebloeide bloemen blijft verwijderen, produceert de roos trossen zachtroze bloemen tot ver na de zomer. Andere goede doorbloeiers zijn ‘Super Trooper’, ‘Rosenprofessor Sieber’ en klimroos ‘Kolibri 2010’. Baas boven baas is Rosa ‘Zeelandia’. Het opvallende en handige van die laatste, nieuwe soort is dat de uitgebloeide bloemen niet verwijderd hoeven te worden, terwijl de bloei zich toch gewoon herhaalt, bij milde winters zelfs het hele jaar door.

Bloeistimulans

Knip bij her- of doorbloeiende rozen steeds de uitgebloeide bloemen uit de plant. Hij steekt dan geen energie meer in het maken van een bottel en alle energie gaat naar de nieuwe bloemen toe. Bij historische of botanische soorten die maar één keer bloeien heeft dat geen zin. Sterker nog, je krijgt dan vaak niet de schitterende bottels in het najaar. Her en der wat takken voor de vaas wegknippen kan natuurlijk wel. Gebruik een speciale rozenschaar die geschikt is voor takken tot 6 mm dik.

Rozencocktail

Rozen limonadeEen zelfgemaakte limonade van rozenblaadjes, zomerser kan bijna niet! Vul een weckpot met siroop (ingekookt suikerwater) en een flinke handvol onbespoten rozenblaadjes. Sluit de pot en schud een paar keer goed. Voeg citroensap toe en zet het mengsel een paar uur in de koelkast. Serveer met ijsklontjes. In plaats van water kun je de siroop ook aanlengen met een mousserende witte wijn.

Still growing strong

Rozen verzameling historische rozenHistorische rozen zie je steeds vaker in tuinen. Niet zo gek want ze hebben de tand des tijds glorieus doorstaan: ze zijn supersterk, hebben prachtige bloemen en geuren fantastisch. Neem de bourbonroos ‘Mme Isaac Pereire’ (rechtsboven), die stamt uit 1881 en heeft grote, roze, geurende bloemen met franjes. Rosa ‘Gloire de Dijon’ (links in het midden) is nog ouder, uit 1853, een klimmende en doorbloeiende theeroos met zalmroze bloemen. . Kijk voor een groot assortiment van dit soort oude rozenrassen bij Stadskwekerij Zaltbommel.
De rozen op bovenstaande foto komen van André Eve’s Rose Nursery in Frankrijk.

Beste adressen

bierkreek.nl
dewilde.nl
border.nl
zeeuwserozentuin.nl
stadskwekerij.nl
belle-epoque.nl
lens-roses.be

Fotografie: Modeste Herwig, Clive Nichols, Philippe Perdereau. Tekst: Kristel Engelen, m.m.v. biologische rozenkwekerij De Bierkreek, bierkreek.nl

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee