Open Kwekerijdag Greenport Boskoop 2018 - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
Open Kwekerijdag Boskoop
Agenda

Open Kwekerijdag Greenport Boskoop 2018

Open Kwekerijdag krijgt mooie invulling

Met twaalf boomkwekerijbedrijven aan de Berkenbroek te Reeuwijk, diverse sponsoren en vele interessante technieken staat de Open Kwekerijdag op 16 juni in de startblokken. De puntjes zijn op de i gezet en er worden ook dit jaar weer nieuwe activiteiten aan de dag geknoopt.

Voor ieder wat wils….

Naast het stekken, enten, poten, logistieke systemen, sorteersystemen en natuurlijk de basiswerkzaamheden van de diverse bedrijven is er dit jaar in de Berkenbroek ook extra aandacht voor de bijenstand en de biodiversiteit. Voor de kinderen is het weer mogelijk om hun boomkweekdiploma te halen als zij een viertal opdrachten hebben uitgevoerd.

Treintjes rijden de hele dag heen en weer, zodat de bezoekers bij alle boomkwekerijen een kijkje kunnen nemen. Er is plantenverkoop, maar de bezoekers kunnen ook zelf hun plantje stekken of zaaien in een recyclebaar potje. Springkussens, skelterbaan, supertractoren en de catering zullen ook niet ontbreken op deze dag. Dit jaar om 11.00 uur en om 14.00 uur ook een muzikaal intermezzo met Faith+1 en Sambaruhlo.

Opening door Burgemeester Christiaan van der Kamp

Voorafgaand aan de open Kwekerijdag zal om 9.30 uur dhr. Christiaan van der Kamp, burgemeester van Bodegraven-Reeuwijk de dag officieel openen samen met kinderen van deelnemers die hem ondersteun als bijen. Dit past geheel in het teken van deze dag; belang van bijen en dieren voor planten en bloemen. Op diverse bedrijven en door o.a. de Imkervereniging wordt hier volop aandacht aan geschonken

Goede Doel

Tijdens de Open Kwekerijdag is er een mogelijkheid om bij diverse kwekers planten te kopen rechtstreeks van de kwekerij. Met een gedeelte van de opbrengst willen de kwekers een insectenhotel aanschaffen die zij op een mooie plek en prominent aan de Berkenbroek gaan plaatsen.

Van startersproject naar volwaardig boomkwekerijgebied

In de jaren tachtig was het gebied Berkenbroek nog weideland en werd het door Stichting Boomkwekerijbelangen Sierteeltcentrum (Stibos) in samenwerking met de Rabobank Gouwestreek aangekocht als (starters)project voor boomkwekerijbedrijven. Het grasland werd omgetoverd tot mooie zwarte grond en bedrijven konden hun bomen en struiken planten. Vijfentwintig jonge boomkwekers kregen hier de kans om hun bedrijf te starten en dit nieuwe gebied te ontwikkelen. Zo ontstond er een volwaardig boomkwekerijgebied waar nog steeds boomkwekers van het eerste uur hun bedrijf hebben.

Volle grond en containerbedrijven

In de Berkenbroek vinden we nog steeds een grote diversiteit aan boomkwekerijbedrijven. Sommige kwekers hebben zich geheel toegelegd op het telen van Buxus of vaste planten, anderen zijn echt specialisten geworden en hebben een prachtige collectie van een bepaald soort staan. We vinden bedrijven met een hele traditionele teelt, maar ook bedrijven waarbij automatisering en innovatie hoog in het vaandel staan. Dit maakt een bezoek aan dit bijzondere gebied de moeite meer dan waard.

De Open Kwekerijdag is een dagje uit voor jong en oud, voor het hele gezin en geheel gratis toegankelijk. Kom op 16 juni, liefst op de fiets, en laat je verrassen door hetgeen de boomkwekerijbedrijven te bieden hebben.

Meer informatie over de bedrijven en andere activiteiten op www.openkwekerijdag.nl

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee