Oh kersenboom
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
Adressen

Oh kersenboom

kersenbloesemWat ben je wonderschoon. Het hebben van een kersenboom geeft een hoop plezier.
In het voorjaar heb je een gigantisch boeket bloesem, in de vroege zomer heb je kersen, als het goed is tenminste, maar daarover straks meer.

In de schaduw
Als de zon schijnt vormt de boom een natuurlijke parasol. Schaduw of je wil of niet. Wij wel, maar de buren niet. Dus moet er worden gesnoeid. Alle boeken en websites die ik heb geraadpleegd, raden snoeien af, want snoeien doet groeien. Maar daar hebben de buren geen boodschap aan: ‘dan snoei je hem toch weer.’ Tja, daar zit iets in, en omdat we de buren ook een plekje in de zon gunnen moet onze kers er in het najaar aan geloven, de afspraak staat in de agenda.kersenboom-eind-juli

Boom met een haarnetje
Dan nu iets over de vruchten. We wonen hier nu ruim drie jaar en ik heb nog geen kers geproefd. De vogels wel, een vogelsnoepfabriek kun je onze boom beter noemen. Knap zoals ze het vruchtvlees van de pitten kunnen eten en de steeltjes mét pit laten hangen. Net erover? No way. Ik moet er niet aan denken dat er een vogel in verstrikt raakt en het ziet er ook mal uit, zo’n boom met een haarnetje.kersen-in-boom

 Taart en jam
In juni waren we in Frankrijk, waar een nog grotere kersenboom in de tuin staat. Bomvol grote zwarte kersen! Zelfs op de hoogste trap konden we lang niet alle kersen plukken. Een kilootje of wat heb ik tot jam verwerkt, met halfzoete geleisuiker, heerlijk!
Ook heb ik een paar keer clafoutis gemaakt, zonder pit, hoewel de Fransen zeggen dat je die moet laten zitten, dan blijven ze heel in de taart. Maar omwille van onze kiezen heb ik toch maar de kersenontpitter gebruikt. Het recept?
Het geel van het wit van twee eieren scheiden. 150 g suiker door het eigeel mixen, 200 g bloem toevoegen en 250 cl melk. Dan een half zakje gist en 100 g gesmolten boter. Telkens stevig doorkloppen. Klop de eiwitten stijf en roer ze er voorzichtig doorheen. Voeg 1 kilo kersen toe, met of zonder pit dus. Giet alles in een beboterde bakvorm en bak de clafoutis in een matig warme oven ongeveer een uur. Laten afkoelen en smullen maar.clafoutis

Terug in Nederland mogen de vogels dus rustig genieten van de kersen hier, ik ben wel klaar met de jam en de taart. Wel genieten we dankbaar van onze schaduw, nu het nog kan.

Soorten kersen
Ik heb proberen te achterhalen wat voor soort kers bij ons in de tuin staat, je hebt zo veel soorten: vroege en late, gele, rode en zwarte, zure en zoete. Misschien is het wel een kriek, de vruchten blijven lichtrood. Meer weten? Klik hier voor meer informatie over kersen  en op fruitboom aanschaffen als je ook een kersenboom in je tuin wil.

Meer lezen

Eén reactie op “Oh kersenboom”

  1. Noor schreef:

    Wat een pracht van een boom! Volgens mij kun je de bijen en vogels niet blijer maken dan door het planten van een kersenboom. Mocht je ooit nog een extra kersenboom aan je tuin toe willen voegen, kijk dan eens naar een gele kers. Zó heerlijk aromatisch en zoet! Meer nog dan de rode.

    Voor nu veel tuinplezier gewenst!
    Noor

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee