De Nationale Aardappelrooidag leert je alles over de pieper - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
Nationale Aardappelrooidag
Agenda

De Nationale Aardappelrooidag leert je alles over de pieper

Komende zaterdag, op 2 september 2023, staat de derde editie van de Nationale Aardappelrooidag op het programma. Met trots openen boeren overal in het land hun akkers voor jong en oud, zodat iedereen de gelegenheid heeft om zelf aardappels te komen rooien. Boerderijen verspreid over het hele land hebben een scala aan boeiende en educatieve activiteiten georganiseerd om bezoekers mee te nemen in het duurzame groeiproces en het rooien van aardappels. Een geweldige kans om zelf een tasje aardappels mee naar huis te nemen. Het succes van vorig jaar heeft gezorgd voor bijna een verdubbeling van het aantal deelnemende telers. Deze dag belooft een leerzaam en plezierig programma voor het hele gezin.

Samen de akkers verkennen: Ontdek wat er in je buurt groeit

Uit het jaarlijkse Pieperonderzoek, in opdracht van de Nederlandse Aardappel Organisatie, blijkt dat maar liefst 58% van de Nederlanders soms of zelden let op de herkomst van de groenten en het fruit dat ze kopen. Ze zijn zich vaak niet bewust of deze producten van dichtbij of ver weg komen. Daarom staat dit jaar de “eten om de hoek” thematiek centraal. Veel mensen passeren dagelijks aardappelakkers zonder te weten wat daar groeit en bloeit. Het is hoog tijd om te ontdekken wat er zich allemaal afspeelt. Dit terwijl Nederland vorig jaar alleen al 3,6 miljard kilogram consumptieaardappelen heeft voortgebracht (bron: CBS).

Duurzaamheid en milieubewustzijn in de schijnwerpers

Het telen van aardappels vergt aanzienlijk vakmanschap, van het planten van de pootaardappel in de grond tot het oogsten van consumptieaardappelen. Bovendien is het nog niet algemeen bekend dat aardappelteelt buitengewoon duurzaam is. Aardappels hebben een relatief lage impact op klimaatverandering, landgebruik en energieverbruik. De Nationale Aardappelrooidag biedt daarom een bijzondere inkijk in duurzame praktijken, met aandacht voor het verminderen van voedselverspilling en het bevorderen van een gezonder milieu.

Op zoek naar de grootste aardappel van het jaar

Naast de “Tour de boer”, waarbij bezoekers de akkers betreden in gezelschap van de boer, zijn er tal van andere aardappelgerelateerde activiteiten op de boerderij. Hieronder vallen onder andere de wedstrijd om de “Grootste Pieper Bokaal”, een kinderhoek met een springkussen, rondleidingen op de boerderij en zelfs het bakken van verse frietjes. Vorig jaar hebben bezoekers tijdens de Aardappelrooidag gezamenlijk meer dan 3000 kilo aardappels geoogst, waarbij soms opmerkelijke exemplaren werden ontdekt. Dit jaar worden deelnemers aangemoedigd om op zoek te gaan naar d31e allergrootste aardappel van het jaar. De editie wordt afgesloten met de officiële bekendmaking van de grootste aardappel en wordt de winnaar gehuldigd als de “Grootste Aardappel Speurneus”.

Praktische informatie

De Nationale Aardappelrooidag vindt plaats op 2 september 2023 van 10:00 tot 16:00 uur, waarbij het exacte tijdschema en de specifieke activiteiten variëren per boerderij. De toegang en het aardappels rooien zijn gratis. Boerderijen in Nieuw-Vennep (Noord-Holland), Zwartewaal (Zuid-Holland), Aalten (Gelderland), Kuitaart (Zeeland), Wintelre (Noord-Brabant), Zeewolde (Flevoland), Emmeloord (Flevoland), Spijk (Groningen), Giethoorn (Overijssel) en Montfort (Limburg) doen mee.
Voor alle locaties en meer informatie, bezoek aardappels.nl/rooidag.

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee