De Nationale Tuinvogeltelling van Vogelbescherming Nederland - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
merel
Algemeen

De Nationale Tuinvogeltelling van Vogelbescherming Nederland

Zet de voedertafel klaar en hang de vetbollen op, want de Nationale Tuinvogeltelling van Vogelbescherming Nederland staat weer voor de deur. Komend weekend, op vrijdag 28, zaterdag 29 en zondag 30 januari, tellen weer tienduizenden mensen een half uurtje lang de vogels in de tuin of op het balkon. Vorig jaar deden maar liefst 200.000 mensen mee aan dit grootste citizen science project van Nederland!
Meedoen met de Nationale Tuinvogeltelling is heel simpel: tel een half uurtje lang de vogels in de tuin of op het balkon en meld de resultaten op https://www.vogelbescherming.nl/tuinvogeltelling. De webapp Mijntuinvogeltelling.nl is een handige hulp bij het herkennen van de verschillende vogels. Via een foto of een vragenlijst helpt de app met het benoemen van de soorten. Met deze app kunnen ook direct de telresultaten worden doorgegeven. Zo wordt meedoen aan de Tuinvogeltelling nog eenvoudiger.

Wie voert ziet meer vogels

In de winter struinen vogels de tuinen af op zoek naar voedsel. Met een vetbol, wat zaden, een pot vogelpindakaas of gewoon een stukje appel help je de tuinvogels al enorm. Wie goed voert zal dus meer vogels in de tuin zien. Misschien komt de grote bonte specht wel langs! Het aantal grote bonte spechten groeit in ons land en daardoor wordt hij ook elk jaar vaker tijdens de Tuinvogeltelling gezien.

Hoe gaat het met de merel?

Dit jaar is het Jaar van de Merel, een jaar waarin extra onderzoek wordt gedaan hoe het met de merel gaat. Dat is nodig, want het aantal merels is de laatste jaren met bijna 30% afgenomen. Ook in de Tuinvogeltelling is dat beeld terug te zien. De merel wordt niet alleen in minder gezien, ook het aantal merels per tuin is kleiner geworden. Zo werd in 2008 nog 3,7 merels per tuin geteld, vorig jaar daalde dat naar gemiddeld 2 merels per tuin. Daarom roept Vogelbescherming Nederland dit jaar iedereen op om bij de Tuinvogeltelling extra op de merel te letten.

Zondag 30 januari, aan het einde van de middag, maakt Vogelbescherming de voorlopige top 10 bekend. Vorig jaar bestond de top 3 uit huismus, koolmees en pimpelmees.

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee