6 tips voor de Tuinvogeltelling - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
Mussen
Dieren

6 tips voor de Tuinvogeltelling

Zet de voedertafel klaar, hang de vetbol op (zonder netje!) en omcirkel de datum in je agenda! Want op vrijdag 29, zaterdag 30 en zondag 31 januari 2021 houdt Vogelbescherming Nederland weer de Nationale Tuinvogeltelling. Doe ook mee via www.tuinvogeltelling.nl en ontdek of de merel, koolmees en roodborst ook in jouw tuin leven. Vogelbescherming geeft je 5 tips om het tellen supermakkelijk te maken.

1. Tel in de ochtend

In een koude nacht kan een klein vogeltje wel 10 procent van zijn lichaamsgewicht verliezen! Dus moet er direct na zonsopgang gegeten worden om aan te sterken. In de ochtend zijn de tuinvogels daardoor het makkelijks te zien. Deelname aan de Tuinvogeltelling duurt maar 30 minuten, maar je zal verbaast zijn hoeveel vogels je ziet in zo’n korte periode.

2. Voer!

Waarom moeilijk dan als het makkelijk kan? In de winter moeten vogels goed eten om op krachten te blijven. Ze hebben dus geen tijd en energie om uitgebreid te zoeken. Als vogels eenmaal doorhebben dat er in je tuin voldoende te halen valt, blijven ze langskomen.

3. Voer voor iedereen

Met vetbollen (zonder netje!), zonnebloempitten en strooivoer maak je heel wat vogels blij. Maar leg bijvoorbeeld ook eens een beurse appel in de tuin; merels en spreeuwen zijn er dol op. Strooi ook wat voer vlakbij de struiken, zo is er ook wat te eten voor de schuwe vogeltjes zoals de winterkoning en heggemus. Spechten en boomklevers zijn dol op vogelpindakaas. Hang een pot op of smeer wat op een boom.

4. Hulpmiddelen

Om er zeker van te zijn dat je alle vogels ziet en duidelijk genoeg om ze te herkennen, is het aan te bevelen om een goede verrekijker te gebruiken. We hebben een mooie selectie aan verrekijkers gemaakt, geschikt voor jong en oud. Wil je nou wel meedoen aan de vogeltelling, maar blijf je liever binnen of wil je alles op je gemak achteraf willen doen, kan je een vogel-wildcamera ophangen die alles van een afstand voor je bijhoudt. Door gebruik te maken van de kortingscode:  home&garden krijgt u ook nog een 15% korting op een van de geselecteerde verrekijkers en vogel-wildcamera.

5. Check de vogels in uw buurt

Als je weet welke vogels er bij je in de buurt leven, maakt dat het herkennen een stuk eenvoudiger. Vul op www.mijnvogeltuin.nl je postcode in en ontdek zo welke 10 vogels je in je tuin kan aantreffen.

6. Schrijf alvast in

Wie zich nu al via www.tuinvogeltelling.nl/meedoen inschrijft, ontvangt de gratis special Vogels voeren en 15% korting op vogelvoer en voederhuisjes in de webshop van Vogelbescherming. Daarnaast verstuurt Vogelbescherming herkenningstips via de mail. In het weekend zelf houdt Vogelbescherming op tuinvogeltelling.nl de tussenstand bij en bijzondere resultaten. Aan het einde van het weekend zal de top 10 worden opgemaakt.

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee