Mijn eerste eigen aardbeien
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
Verse aardbeienlimonade
Moestuin

Mijn eerste eigen aardbeien

mijn eerste eigen aardbeienOp elk terras of balkon past een pot of mand met aardbeien. Decoratief dankzij de tere, witte bloesem en sierlijke uitlopers met vruchten. En is het niet geweldig om voor het ontbijt of als toetje even wat ‘eigen aardbeien’ te plukken!

De hele zomer feest

Aardbeienplanten zijn onder te verdelen in zogenaamde junidragers en doordragers. Heb je maar een of twee planten, dan zijn de doordragers, met snelle uitlopers en vier tot vijf maanden doorlopend oogst, wel het leukst. (Bijvoorbeeld verkrijgbaar bij kweduivenvoorden.nl, ook per post te bestellen).

Gebruik een schaartje bij het plukken en knip boven het kroonblaadje af. Dit voorkomt ziektes en houdt de aardbeien langer vers.

Makkelijk in pot

In elk tuincentrum zijn mooie aardbeienplanten te koop, vaak al flink groot, direct klaar om te beginnen met de teelt van die heerlijke zomervruchten, bomvol vitamines en arm aan calorieën. Vul de pot niet helemaal tot de rand met potgrond, maar laat zo’n vijf centimeter vrij. Daardoor zullen de bloemstengels minder snel knikken als er straks aardbeien aan hangen. Geef regelmatig water, dat komt de sappigheid van de aardbei zeker ten goede. Zorg wel voor een goede afwatering, zodat de wortels niet te lang nat blijven.

In pot, bak en hanging basket zijn doordragende rassen als ‘Ostara’, ‘Rapella’ en ‘Selva’ het meest geschikt. Ook de aardbei Fragaria ‘Roman’ uit de Home and Garden plantencollectie is zo’n doordrager waarvan je de hele zomer kunt plukken. De plant groeit flink en maakt voortdurend nieuwe uitlopers waardoor hij speciaal geschikt is voor hanging baskets. Leuk detail: de kleur van de bloemen is bloesemroze.

De beste plek…

…voor je aardbeienplant is in de zon of halfschaduw en beschut tegen de wind. Veel hongerige vogels in de buurt? Dan kan een netje gedrapeerd over de plant helpen. Of een wapperende vogelverschrikker, die is snel zelfgemaakt (bijvoorbeeld van een bamboestokje met een plastic zak of cd).

Een border vol aardbeien

Wie kleine aardbeienplanten in de vollegrond zet, doet er goed aan wat ruimte rondom te laten, want ze groeien flink en hebben de ruimte nodig voor hun vruchten. De aardbei is een winterharde vaste plant en komt dus gewoon weer terug in het voorjaar. Vaak komen er in het tweede en derde jaar meer vruchten aan. Daarna loopt de oogst weer wat terug.

Aardbeien stekken

Het klinkt misschien ingewikkeld, maar aardbeien stekken is veel eenvoudiger dan zaaien. De plant maakt namelijk zelf al nieuwe plantjes aan zijn uitlopers, die zich vastgrijpen in de grond. Zet in augustus rondom de moederplant een aantal bloempotjes, waar de mini-plantjes met wortels aan de uitlopers in kunnen postvatten. Zodra het kleine plantje goed is geworteld in de bloempot, kan hij worden losgeknipt en op eigen kracht verder groeien.

Lekkers van aardbeien

Een aardige oogst bij elkaar geplukt? Gebruik dan (een deel van) de aardbeien voor een van deze verfrissende dorstlessers. Vers het lekkerst!

Verse aardbeienlimonade

Verse aardbeienlimonade

voor ca. 1,5 l

• 5 citroenen
• 150 g suiker
• 1 l water
• 600 g aardbeien

Pers de citroenen uit. Breng de helft van het citroensap aan de kook met de suiker en roer totdat de suiker is opgelost. Giet er het water bij en de rest van het citroensap en laat afkoelen. Maak de aardbeien schoon en verwijder de kroontjes. Pureer de aardbeien met een staafmixer en roer het citroenwater erdoor. Zeef eventueel de limonade door een fijne zeef voor een iets helderder resultaat. De limonade is om zo vers te drinken en kan nog 1 nacht in de koelkast worden bewaard.

Aardbeien-appelsiroop

Voor ca 1,25 l

• 250 g aardbeien
• 250 g suiker
• sap van 1 limoen
• 1 l appelsap

Steriliseer een goed schoongemaakte grote weckpot (ca. 1,5 liter) door de pot in ruim water ca. 5 minuten te koken. Laat omgekeerd drogen op een schone theedoek. Maak de aardbeien schoon en verwijder het kroontje. Doe ze in de pot met de suiker en het limoensap. Breng de appelsap aan de kook en giet het in de weckpot. Sluit af en laat 2-3 dagen intrekken in de koelkast. Schud elke dag voorzichtig. Zeef de siroop door een doek en giet in een goed schoongemaakte en gesteriliseerde fles. Serveer de aardbeien als toetje met wat slagroom. Gebruik de siroop in toetjes en aangemaakt met wat water als limonade, of schenk een scheutje in een glas witte wijn.

Productie, styling en tekst: Nicoline Olsen en Louise Orsted. Fotografie: VK Stock. Vertaling en bewerking receptuur: Dosia Brewer

 

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee