Mediterraan wonen in Nijmegen - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
Zomer

Mediterraan wonen in Nijmegen

Mediterraan

Zowel zijn huis als winkel ademt vakantie. Dat is te danken aan het daglicht dat vrijelijk binnenstroomt, maar ook aan de stralende kleuren waarmee Rob Lubberhuizen zich omringt. Een pleidooi voor mediterraan wonen in ons kikkerlandje.

Mediterraan

Het is het eerste wat hij doet ‘s morgens: de gordijnen openschuiven. Als kind al: ‘Ik houd van licht.’ In dit huis, waar hij sinds 1991 woont, droomde Rob Lubberhuizen al jaren van een serre. ‘Ik zag het echt voor me: ’s morgens vroeg mijn eerste kopje koffie in zo’n zonovergoten ruimte.’ Na vijftien jaar kwam-ie er: het glazen koepeldak boven de woonkamer. ‘Als de zon schijnt, zit ik hier zelfs in de winter lekker warm.’ En hij heeft nog een droom: een klein huisje in de Portugese Algarve, dat hij met zijn vriend Ronald ooit zelf hoopt te bouwen. Voor nu is hij tevreden met dit huis, annex winkelpand, aan de rand van Nijmegen. ‘Aan de voorkant is de winkel: daar verkoop ik mediterraan aardewerk en tegels. Aan de achterkant woon ik. Badend in het licht en tussen het groen.’

binnenkijker

Zowel Robs winkel ‘In-Petto’ als zijn woonhuis ademt vakantie, en dat is te danken aan al dat zonlicht, maar ook aan de stralende kleuren waarmee Rob zich graag omringt. ‘Ik zocht koopwaar waarmee ik de winkel in de lente en zomer kon vullen. Tijdens een tripje naar Barcelona vond ik het, in de buurt van het Picasso-museum.’ Daar, in een keramiekwinkel, zag hij schalen en kruiken, met de hand gemaakt en handbeschilderd: ‘Ik was er meteen weg van.’ Hij maakte een praatje met de eigenares, Carmen, en zij wilde hem wel vertellen waar ze haar spullen inkocht. ‘Een dag later zat ik in de auto op weg naar Girona en Granada. Met een achterbank vol schalen en potten kwam ik thuis.’

binnenkijker

Kiezen voor de zon

Zijn Spaanse keramiek sloeg aan in Nederland, de auto werd een busje: Rob reed er meerdere keren per jaar mee naar het zuiden op en neer. Al snel kwamen er ook Portugese tegels in het assortiment: faixes met een sierrand en cementtegels in sprankelende kleuren en motieven. Voortaan zou hij twaalf maanden per jaar Spaans en Portugees handwerk verkopen. Een definitieve keuze voor de zon.

binnenkijker

Overzichtelijk en toch gezellig

Waar de tuin via zwartstalen schuifdeuren overgaat in de woonkamer hangt een verzameling okergele, gedessineerde borden aan de muur, vakantiesouvenirs uit Portugal. ‘Ze komen uit een plaatsje in de buurt van Porto. Elke keer dat Ronald en ik er zijn, kopen we zo’n bord.’ In de woonkamer staat niet veel – ‘Ik houd van overzichtelijk’ – maar wat er staat is bijzonder, meegenomen uit het buitenland of een andere tot de verbeelding sprekende plek. ‘Ik houd niet van heel duur of strak. In mijn huis moet zeker ook kleur en gezelligheid zijn.’ Dat is ook te zien aan de gekleurde tegels binnen en buiten, zoals de zelliges die hij in het Marokkaanse Essaouira tegenkwam. ‘Al die vistentjes langs de haven zijn daar van onder tot boven betegeld met dansende blauwwitte motieven. Zó mooi vond ik dat. Thuis ben ik meteen aan de slag gegaan.’

binnenkijker

Inmiddels haalt Rob zijn tegels overal vandaan. Kwamen de faixes (uit Portugal), azulejos (uit Spanje) en zelliges (uit Marokko) in het begin nog weleens blauw uit de fabriek als Rob ze groen had besteld, tegenwoordig gaat de inkoop een stuk gestroomlijnder, en bestelt hij de tegels via importeurs zelfs uit Vietnam. ‘In het Verre Oosten kan ik nog meer zelf bepalen welke kleuren en motieven ik wil verkopen. Het mag van mij vaak iets gedurfder. De kleuren mogen net wat spannender zijn.’

Maar ook al gaat de inkoop nu vaker online, Rob en zijn vriend maken nog geregeld mooie reizen, en dan bij voorkeur naar Zuid-Europa. ‘Nederland is prachtig hoor, maar een tweede huis in Portugal blijft lonken. Laat ons maar dagdromen. Boven een glas Portugese wijn.’

Fotografie: Sjoerd Eickmans. Styling: Moniek Visser. Tekst: Johanna Hoogendam

Meer lezen

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee