Lathyrus odoratus zaaien
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
Lathyrus odoratus
Bloemen

Lathyrus odoratus zaaien

Zelf zaaien is een stap die je even moet nemen, maar aan het eind van de rit wacht een geweldige beloning. De pronkerwt Lathyrus odoratus bloeit met gemak een zomer lang door, waarbij steeds weer nieuwe, vlinderachtige bloemen oppoppen aan stevige lichtgroene stelen. Ideaal om van te (blijven) plukken. En dat wordt dan ook al honderden jaren gedaan. Al sinds haar ontdekking in de 17e eeuw op Sicilië ontdekt is Lathyrus, in talrijke wonderschone kleuren, een zeer geliefde snijbloem. Eigenlijk om één heel belangrijk reden: deze sierlijke lieveling verspreidt de heerlijkste bloemengeur die je je maar kunt voorstellen.

Zo krijgt Lathyrus odoratus lange stelen

Je kunt Lathyrus prima in het wilde weg laten groeien langs een klimelement of in een struik. Dan ontstaat er een prachtige, geurende bloemenzee. Lathyrus kan tot zo’n drie meter hoog klimmen. Wil je voor een boeket bloemen aan lange stelen plukken, dan kun je dit stimuleren door hier en daar zijscheutjes aan de ranken weg te knippen. Net als bij tomaten haal je de ‘dieven’ (zijscheutjes) eraf. Per scheut groeit dan één bloemstengel. En omdat zo meer kracht van de plant naar die ene bloemstengel gaat, zal die lang worden. Is die bloem geplukt dan komt er daarboven weer een nieuwe bloemstengel, en dat gaat door tot ongeveer half augustus.

Volle zon voor Lathyrus odoratus

Lathyrus groeit het best op een plek in de volle zon in losse, vruchtbare grond. Kweek deze zomerbloeier elk jaar op een andere plek, om ziekten te voorkomen. Voor een succesvolle oogst van bloemen is veel water geven het geheim. Overigens bestaat er ook een lathyrus als vaste plant, de Lathyrus latifolius. Prachtig om in een struik te laten groeien, of bij een pergola samen met een klimroos.

Zo zaai je Lathyrus odoratus

Lathyrus zaaien kan vanaf half april direct in de volle grond. Week de harde zaden eerst 12 uur in water en gebruik een zandig, goed doorlatend grondmengsel. Stop de zaden tot ca. 2 cm diep in de grond en markeer de plek zodat hij goed zichtbaar blijft. Gebruik als steunmateriaal een frame met verticaal gespannen touwen, gaas is ook geschikt. Voor een pot is een wigwam van takken heel decoratief. Vanaf eind juni verschijnen de eerste bloemen.

 

Meer lezen

Eén reactie op “Lathyrus odoratus zaaien”

  1. Robben Luc schreef:

    Mooi.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee