Voorzaaien in de vensterbank - 8 tips - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
Voorzaaien vensterbank
Lente

Voorzaaien in de vensterbank – 8 tips

Nu voorzaaien in de vensterbank en die zaadjes onder een glazen cloche zien uitgroeien tot plantjes, dat is de ultieme voorpret van een nieuw seizoen in de tuin, die straks vol staat met alleen maar lievelingen. Acht tips voor voorzaaien in de vensterbank.

1. Glazen cloche stolp


Met glazen stolpen over ingezaaide potten creëer je de ideale omstandigheden -warmte en hoge luchtvochtigheid- om zaden te laten kiemen. Later in het voorjaar als de zaailingen en jonge planten buiten staan, bescherm je ze met deze cloches tegen nachtvorst en wind. Onder andere te koop via Bol.com.

2. Gratis zaaipotjes

Scheur pagina’s uit tijdschriften en kranten, knip ze in stroken, rol de stroken rond een potjesmaker (onder andere te koop via trendsandvision.nl), vouw de onderkant dicht, druk aan en je hebt een hele serie gratis zaaipotjes. Vul ze met zaaigrond en zet ze strak tegen elkaar aan zodat ze niet omvallen.

3. Zaaigrond

Goede zaaigrond is fijn en luchtig. Je kunt het kant-en-klaar kopen.

4. Water geven

Voor het kiemproces is het belangrijk om de grond vochtig te houden. Spuit de grond nat met een kleine plantenspuit zolang de zaden nog niet zijn gekiemd en de plantjes nog piep zijn. Zodra het jonge groen redelijk stevig in de grond staat, geef je water met de gieter. Doe dat voorzichtig om te voorkomen dat de plantjes van hun plek spoelen.

5. Zomerbloemen

Zaai vanaf begin maart eenjarige zomerbloemen binnen. De meeste zullen na IJsheiligen (11-15 mei) groot genoeg zijn om buiten te worden uitgeplant. Zaaien kan in een kasje, maar ook in potten, bakjes van afhaalmaaltijden en yoghurtbekers. Zorg dat alles brandschoon is om ziekten te voorkomen. Trek over potten, bakjes en bekers transparant plastic voor een goede luchtvochtigheid of dek af met een glas- of transparante kunststof plaat.

6. Groeilamp

Onder een groeilamp krijgen jonge planten een topstart. Ze groeien beter en krachtiger. Groeilampen zijn onder andere te bestellen via Bol.com.

7. Steeketiketten

Piepkleine planten zijn vaak niet van elkaar te onderscheiden. Zet op steeketiketten naam, kleur, hoogte en bloeitijd en alle planten uit je thuiskwekerij krijgen straks precies de juiste plek.

8. Opbergen

Zaadzakjes, steeketiketten, een watervaste pen, touw waarlangs je buiten rechte rijen zaait, een meetlat of –lint voor de juiste plantafstand, plantschopje en pootstokje: bewaar de complete basisuitrusting voor het zaaien op een plek in een kistje of opbergbak met vakken. Op die manier heb je alles bij de hand en grijp je nooit mis.

Tekst: Thea Seinen

Meer lezen

Eén reactie op “Voorzaaien in de vensterbank – 8 tips”

  1. M.C.Ffriebel-Schippers schreef:

    Ik zou graag weten of een zakje van 2020 ook volgend jaar nog gezaaid kan worden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee