12 februari 2023: landelijke doneer-een-zaailing-dag - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
bomen
Agenda

12 februari 2023: landelijke doneer-een-zaailing-dag

Op zondag 12 februari 2023 organiseert Meer Bomen Nu de vierde landelijke doneer-een-zaailing-dag voor klimaat en biodiversiteit. Alle Nederlanders worden opgeroepen om de tuin in te duiken en zaailingen en stekken te verzamelen om die elders een tweede kans te geven. Je kan die op zondag de 12e op meer dan 100 plekken – bomenhubs en plantlocaties – verspreid door het land inleveren. In bijna iedere tuin is wel een jonge boom of struik te vinden die daar niet kan overleven omdat ze te weinig licht krijgen of omdat ze ongewenst zijn. 700 boeren en burgers die samen één miljoen bomen en struiken willen planten, zorgen dat jouw zaailing de kans krijgt om volwassen boom of struik te worden langs een boerenakker, op een industrieterreinen, een achtertuin of in een nieuw voedselbos.

Samen gratis Nederland vergroenen

Een eik produceert ieder jaar honderden zaailingen, waar er uiteindelijk maar 2 of 3 uitgroeien tot volwassen exemplaar. Jaarlijks worden miljoenen van deze jonge bomen en struiken opgegeten, sterven af door gebrek aan licht of ze worden weggemaaid met een bosmaaier of door wilgenknotters en verdwijnen ze in de versnipperaar of verbrandingsoven.

En dat zelfde geldt voor veel andere soorten en ook voor slieten of stekken. Zonde want elke tak van een vlier, wilg, plataan, druif, populier of vijg kan een nieuwe boom of struik worden, net als afleggers van bramen en frambozen.Meer Bomen Nu verzamelt (een deel van) deze zaailingen en stekken op plekken waar ze in overvloed zijn, of ongewenst. Door deze vervolgens gratis weg te geven en te (ver)planten, kunnen we Nederland veel goedkoper en sneller en samen vergroenen.

Hoe werkt het?

Ga in de tuin op zoek naar:

  • Zaailingen van bomen en struiken tussen 50-200 centimeter hoog. Haal het hele boompje/struik uit grond met zoveel mogelijk wortel. De kluit kan je er afschudden en hoef je niet mee te geven.
  • Stekkenzijn ook welkom! Elke tak van een wilg, populier, vlier, vlinderstruik of vijg kan je in de grond steken en dan groeit er een nieuwe boom of struikenVlier, vijg, druif: snoei de houtige delen terug in stukken van ongeveer 50-60 cm en zet ze met onderkant in water of grond zodat ze niet uitdrogen;
  • Populier/wilgen: schuin afzagen of knippen, liefst 2-3 meter lang, bij planten minimaal 50 cm in grond. Vooral katjes/geoorde/krulwilg zeer welkom!
  • Afleggers van bramen, frambozen, ribes, kruisbes (met wortel afsteken).
  • De zaailingen hoeven niet in potten te zitten, ze worden bij ontvangst gelijk ingekuild, geplant of tijdelijk in de sloot gelegd.
  • Het is fijn voor de ontvanger als de zaailingen zijn voorzien van een label met de soortnaam erop.
  • Lever ze in op één van de vele bomenhubs of plantlocaties op zondagmiddag 12 februari tussen 14:00-16:00 op één van deze punten: www.meerbomen.nu/doneer-een-zaailing-dag

Meer Bomen Nu

De ecologische crisis waar we in verkeren vereist een urgente, grootschalige en gezamenlijk uitgevoerde actie. Bomen planten is dé oplossing om tegelijkertijd klimaatverandering te vertragen en de biodiversiteit te herstellen én burgers een positief handelingsperspectief te bieden. Door samen zaailingen te verplanten, wordt vergroenen goedkoper en leuker. De droom van de initiatiefnemer Urgenda is dat over twee jaar élke gemeente binnen hun klimaatadaptatie & mitigatiebeleid een plek inricht waar burgers, boeren, boswachters en groenbeheerders zaailingen kunnen inleveren en gratis ophalen.

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee