Kleine tuin in Diepenveen - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
Kleine tuin Diepenveen
Styling

Kleine tuin in Diepenveen

Groen als een zachte omlijsting voor kunst, zo mocht deze tuin zijn. Daarom koos ontwerper Pierre van der Heiden rustige planten rond grote, lichtgrijze tegels.

Stel je bent een fanatieke kunstverzamelaar en ook de tuin doet mee als ruimte voor beelden en installaties, dan is in deze tuin de ideale balans gevonden om aan die bijzondere wensen te voldoen. Op de stoere, ‘zwevende’ tegels die speels de tuin insteken worden inmiddels regelmatig tentoonstellingen gehouden. Een soort particuliere buitengalerie die op afspraak te bezoeken is.

Maar het is tegelijkertijd een tuin die veel rust en groen biedt aan de bewoners. Ontwerper Pierre van der Heiden: ‘De brede betontegels zijn speciaal voor deze tuin gegoten. Ze zijn horizontaal en verspringend gelegd, wat niet alleen een speels effect heeft, maar de tuin ook optisch verbreed. Tijdens een expositie kunnen de beelden mooi aan de uiteinden van een tegel staan.’

Kleine tuin Diepenveen

Bloementapijt

Binnen is alles strak en modern ingericht. Die stijl is duidelijk doorgetrokken naar de tuin. Toch is er ook voor een zacht accent gezorgd: klein maagdenpalm (Vinca minor) bedekt vrijwel de hele bodem en omlijst romantisch het lichtgrijze beton. Van maart tot en met juli bloeit deze sterke, wintergroene bodembedekker, die van schaduw houdt, blauwe bloemen. Tussen het maagdenpalm staan sneeuwklokjes die de tuin al vroeg in het jaar friswitte accenten geven.

Kleine tuin Diepenveen

Wolkenspel

Voor nog meer poëzie zorgt de vijver achterin de tuin. Bij Hollandse luchten kun je hierin, vanuit het huis, de wolken traag voorbij zien drijven in het spiegelende water. Bovendien trekt het water dieren naar de tuin, zoals libellen die elegant boven het wateroppervlak zweven.

Meer kleine tuinen:
Kleine tuin in Groningen
Kleine Oosterse tuin
Kleine tuin in Alphen aan den Rijn
Kleine tuin wordt groene oase

Een tuin die rust geeft en niet te veel aandacht trekt, dat was een belangrijke insteek bij het ontwerp. Vandaar dat hij simpelweg is omgeven door klimop, met aan de ene kant bossen diamantgras ervoor (Calamagrostis brachytricha) en aan de linkerkant een haag van bamboe. Pierre: ‘Het lichtgroene blad steekt mooi af tegen de donkere klimop en kleurt prachtig bij het grijs van het beton. Rond de vijver liggen kiezelstenen die voor rust zorgen, maar wel in alle tinten grijs.’ Om het zicht op de omliggende huizen nog wat te verdoezelen, koos Pierre voor leibomen rond de tuin, die toch ook veel licht doorlaten.

Kleine tuin Diepenveen

Binnen ís buiten

Pierre heeft bij deze tuin samengewerkt met een interieurontwerper, waardoor binnen en buiten naadloos met elkaar zijn verbonden. ‘Het terras loopt nu een halve meter de woonkamer in. Zo begint het tuingevoel eigenlijk binnen al.’ Door een zogenaamde ‘koude brug’ wordt de pui verbonden met het huis, een constructie die ervoor zorgt dat er geen kostbare warmte verloren gaat. In de zomer kan de pui helemaal worden opengeschoven en zijn huis en tuin een heerlijk ruim en aangenaam geheel. En echt niet alleen voor het tentoonstellen van kunst: luisteren naar het vogelgekwetter en de zacht ritselende bamboe is hier een weldaad op zomerdagen. Pierre: ’Achter in de tuin staat een heel fijne ligstoel. Het onderstel bestaat uit twee ringen, die je kunt opklappen tot een klein pakket. Hij is dus snel op elk moment neer te zetten en weer op te bergen, als dat nodig is.’

Lees ook: Tips & Tricks voor een kleine tuin

Kleine tuin Diepenveen

Fotografie: Maayke de Ridder, uit het boek ’30 tuinontwerpen’. Tekst: Iris Wetzels

Meer lezen

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee