Jouw huis tijdloos maken met het modernisme uit 1930: 7 tips - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
Valentijn Modernisme Huis Sonneveld H&G
Algemeen

Jouw huis tijdloos maken met het modernisme uit 1930: 7 tips

Wie had dat gedacht? Kun je met een interieurstijl van bijna 100 jaar geleden jouw huidige inrichting tijdloos maken? Ja dat kan zeker! Als je de museumwoning Huis Sonneveld bezoekt, zul je met eigen ogen zien wat ze in 1930 al wisten over het creëren van een tijdloos huis. Je wordt op slag verliefd als je het ziet!

Wat zie je in Huis Sonneveld?

Huis Sonneveld is een Rijksmonument in Rotterdam dat na restauratie in 2011 als museumwoning is opengesteld voor publiek. Hierdoor is het mogelijk om in levende lijve te zien hoe de vooraanstaande familie Sonneveld leefde toen het huis in 1933 aan ze werd opgeleverd. Deze familie omarmde het modernisme, dat in de jaren dertig zijn hoogtijdagen vierde, volledig. En aan alles in het huis is dat te zien.

In principe is het meeste dat je in het huis ziet, precies hetgeen dat bijna 100 jaar geleden op dezelfde plek stond terwijl het door de familie in gebruik was. Van bepaalde spullen bleek het niet meer mogelijk om het in de originele vorm neer te zetten, in die gevallen is gekozen voor het vervaardigen van replica’s om zodoende het huis zoveel mogelijk in oorspronkelijke vorm te kunnen laten zien aan de bezoeker.

Om zoveel mogelijk de modernistische interieurstijl uit de jaren dertig correct weer te geven en er een echt totaalplaatje van te maken, hebben ze naast alle oorspronkelijke meubelstukken van de familie Sonneveld, ook extra kunst en design uit de jaren dertig toegevoegd. Dit zijn objecten die eigenlijk niet in het huis hebben gestaan, maar die er gezien de voorkeuren van de familie absoluut hadden kunnen staan omdat ze volledig passen bij de stijl van het huis en de tijdsgeest.

Wat is nu eigenlijk het modernisme?

‘Vorm volgt functie’ is één van de belangrijkste principes van de modernistische ontwerpen. Het modernisme kwam voort uit een praktische ontwikkeling in de samenleving: steden groeiden razendsnel waardoor er werd gezocht naar een snellere manier om mooie bouwwerken te realiseren. Gewapend beton en staal werden zodoende de nieuwe favorieten van architecten omdat hier snel mee gebouwd kon worden en tegelijkertijd ook ontwerpen mee gerealiseerd konden worden die compleet ‘out of the box’ waren. Dit was het moment dat huizen voor het eerst grote ramen en platte daken begonnen te krijgen. Ook werden er nu huizen gebouwd die heel kubistisch of zelfs cilindrisch van vorm waren. Het gebruik van nieuwe materialen betekende ook dat de hoogte van de nieuwe bouwwerken veel verder reikte dan ooit tevoren.

Hoe de modernistische bouwstijl overvloeide naar de interieurstijl

De compleet nieuwe look van de buitenkant van de huizen, begon zodoende ook zijn invloed te hebben op de inrichting van de huizen. Net zo strak als het huis gebouwd was, moest ook de inrichting er vooral heel praktisch en functioneel eruitzien. Je zag aldus veel horizontale en verticale lijnen, alle muren waren neutraal geverfd en aan het plafond hingen industriële lampen. Het meubilair werd gestroomlijnd neergezet en fleurde het huis op met simpele kleuren zoals rood, blauw, zwart en wit.

7 tips om je eigen interieur een modernistische look te geven

Heb je een bezoekje gebracht aan Huis Sonneveld, of heb je hun website uitgebreid bestudeerd en wil je nu zelf aan de slag om je huis een modernistische look te geven? Dan hier 7 handige tips om mee aan de slag te gaan.

1. Verf je muren in neutrale kleuren

In het Victoriaanse tijdperk waren muren vol met muurschilderingen, schilderijen en druk behang. De modernisten namen hier grote afstand van door hun muren slechts in één neutrale kleur te schilderen. Wil jij een modernistische look in je huis, zet dan als eerste deze stap.

2. Hang modernistische kunst op aan je muur

Modernistische kunstwerken zijn werken in levendige kleuren en onwaarschijnlijke vormen. Het liefst hang je deze kunstwerken op zonder omlijsting, want een omlijsting wordt toch gezien als te veel poespas. Je kunt ook een paar werken bij elkaar hangen, als het er maar niet teveel worden. Blijf minimalistisch in de opzet.

3. Creëer veel horizontale en verticale lijnen in je inrichting

Eenvoudige strakke lijnen vormen de basis van een modernistische inrichting. Ga daarom op zoek naar meubels die er zo strak mogelijk uitzien met sterke lijnen. Meubilair moet vooral niet frivool of sierlijk lijken met allerlei dingetjes en datjes erop. Krachtig meubilair die vooral dient voor de functie ervan, dat is waar het om draait bij het modernisme.

4. Veel meubels gemaakt van ijzer of staal

De moderne interieurstijl zou nooit zijn ontstaan als de revolutie van het gebruik van beton en staal in het ontwerp van woningen nooit had plaatsgevonden. Beton zag je dan ook vaak binnen op de vloeren. Maar wat betreft het ontwerp van meubels werd veelal ijzer en staal gebruikt om de ‘look and feel’ van de buitenkant van de huizen ook naar binnen door te voeren. Zet zelf dus ook die stap als je een modernistisch interieur wilt realiseren.

5. Meubels in effen stoffen

Printjes en patronen zijn uit den boze bij de modernistische woonstijl. Alle meubels en stoffering moet zoveel mogelijk effen zijn. Geen tierelantijnen in je huis dus. Gewoon alles strak en simpel.

6. Een huis zonder rommel

Modernisme en minimalisme gaan vaak arm in arm. Om de mooie eenvoudige strakke lijnen van de architectuur en het interieur zo goed mogelijk uit te laten komen, was rommel uit den boze. ‘Minder is meer’ is het mantra van een modernistische woonstijl. Heb je nu eindelijk een goede reden om je huis voor eens en altijd goed te ordenen en rommel voorgoed uit je leven te bannen!

7. Gebruik enkel primaire kleuren

Modernisme houdt van felle en gedurfde kleuren die zo primair mogelijk zijn, zoals geel, rood, blauw, groen, wit en zwart. Het leven wordt heel makkelijk als je je huis in primaire kleuren onderdompelt omdat je je niet urenlang hoeft bezig te houden met allerlei tussentinten.

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee