Jaarlijks wonder: bloemen in knop
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
Tuinideeën

Jaarlijks wonder: bloemen in knop

knop-papaver

Elk jaar weer een wonder om te zien: knoppen die langzaam maar zeker uitlopen. Nieuw leven begint. Gewoon in je eigen achtertuin.

In een knop zit de volledige bloem of blad al in miniatuur verborgen. Te wachten op het juiste tijdstip om uit te lopen. Na de kou van de winter worden planten en bomen gewekt door de hogere temperaturen en het groeiend aantal zonne-uren. Een plantenhormoon geeft het laatste zetje. De sapstroom komt op gang, knoppen zwellen op en over de bomen lijkt een lichtgroen waas te komen. Dan barst het voorjaar los.

Oosterse papaver (zie foto boven)
Alsof hij een te krappe jas draagt, zo barst de papaver uit de knop. Zijn behaarde schillen laat hij vallen en een paar uur later staat de bloem nog verfrommeld maar al stevig overeind. Papaver is een vaste plan die groeit op zandgrond in zon of halfschaduw.

knop-beuk
Beuk
Beuk is een wat trage starter, maar als hij begint uit te lopen is er geen houden meer aan. Uit een knop ontvouwt zich een complete twijg met meerdere bladeren. Het zachte randje dons aan de bladrand beschermt de jonge loot tegen de nachtvorst. Beuk wordt regelmatig gebruikt als haagplant.

knop-varen
Zachte naaldvaren
Het is een ontroerend schouwspel: varenblad dat zich langzaamaan uitrolt. Het symbool van nieuw leven bij de Maori’s in Nieuw-Zeeland. Polystichum houdt zijn blad in de winter. Het nieuwe blad zit al opgerold net boven de grond. Knip aangetast en bruin blad weg en houd het hart vrij van afgevallen blad. Varens groeien in de vochtige halfschaduw en zijn mooi te combineren met voorjaarsbolletjes en andere bosbewoners zoals anemonen, gebroken hartjes en longkruid.

Fotografie: Elke Borowski. Tekst: Marie Tromp

Meer lezen

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee