Is tuinieren echt goed voor de gezondheid? - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
tuinieren gezondheid
Tuin

Is tuinieren echt goed voor de gezondheid?

Je hoort vaak zeggen dat tuinieren goed is voor lichaam en geest, maar is dat echt waar? Is daar wetenschappelijk onderzoek naar gedaan? Ja, uit tal van onderzoeken blijkt dat tuinieren goed is voor iedereen. Je wordt er fit­ter en sterker van. Bovendien is het in allerlei opzichten goed voor het geestelijk welzijn.

Tuinieren voor lichaam…

 • Tuinieren is een goede vorm van lichaamsbeweging. Je beweegt matig intensief. Tillen en bukken is goed voor de spieren. Tijdens een half uurtje werken in de tuin verbrand je evenveel calorieën als tijdens een even lang potje badminton. De natuur werkt afleidend op de hersenen, waardoor we buiten langer actief zijn dan binnen, terwijl onze stress afneemt.
 • Het microbioom (onze darmflora) heeft baat bij contact met grond en aarde en met de nuttige microben die daarin leven. Het immuunsysteem wordt er weerbaarder van. Hoe vroeger we met de grond in aanraking komen hoe beter. Tuinieren is dus heel goed voor kinderen.
 • Groenten en fruit die rechtstreeks uit eigen tuin komen, bevatten meer vita­minen dan producten die al een tijdje in de supermarkt hebben gelegen.
 • Verse kruiden uit eigen tuin dragen bij aan de gezondheid. Verse muntthee is bijvoorbeeld goed voor de spijsver­tering, terwijl een haarspoeling met rozemarijnaftreksel goed is voor de hoofdhuid.

…en geest

 • De tuin kan een oase van rust zijn, een toevluchtsoord, een plek om afstand te nemen van een druk en stressvol bestaan. Tegelijk kunnen we in de tuin ook andere mensen ontmoeten, en de eenzaamheid en het isolement doorbreken die depressivi­teit en lichamelijke klachten kunnen veroorzaken. Een onderzoek uit 2016 concludeerde dat tuineigenaren en mensen met volkstuintjes makkelijker vrienden maakten en meer contacten hadden met buurtgenoten. Duizenden mensen met geestelijke en lichamelijke aandoeningen hebben baat gehad bij tuintherapie.
 • De aanleg van een tuin helpt ons te ‘aarden’ en ons thuis te voelen, vooral als we net zijn verhuisd.
 • Tuinieren is een vorm van mind­fulness. Je concentreert je op wat je doet en wordt niet geplaagd door allerlei storende gedachten. Uit tal van onderzoeken blijkt dat zelfs korte mindfulnessoefeningen goed zijn voor de geestelijke gezondheid. Ze werken stressverlagend en verbeteren het concentratievermogen.
 • Een tuin is vervuld van therapeuti­sche geuren, geluiden en taferelen. Uit onderzoek blijkt dat rozemarijngeur ons geheugen verbetert, vooral als het gaat om dingen die we moeten doen, zoals het ophalen van medicijnen bij de apotheek. Water kan zowel een rust­gevend als opwekkend effect hebben, afhankelijk van de vraag of het stroomt of niet. Ook kleuren hebben invloed op de geest (felle kleuren zijn opwindend, groen is rustgevend, enz.). Zelfs vogel­zang blijkt stressverlagend te zijn.

Help de planeet

Waar ze ook staan, planten verminderen luchtvervui­ling en slaan koolstof op en zijn dus altijd goed voor de planeet. In 2018 bleek uit een onderzoek dat een heg om de voortuin, in plaats van een muur of schutting, de hoeveel­heid roet die uit het verkeer in huis terechtkomt met wel 63 procent kan verminderen, vooral op neushoogte van kinderen.

Hebben bijen onkruid nodig

hebben bijen onkruid nodig 9789050118606Bovenstaande tekst is afkomstig uit het bijna verschenen boek “Hebben bijen onkruid nodig” (ISBN: 9789050118606) van Gareth Richards en Holly Farrel.

De ultieme vraagbaak voor diervriendelijk en groener tuinieren. Dit boek geeft antwoord op fascinerende tuinvragen. Ontdek meer dan 100 interessante en leuke manieren om duurzaam te tuinieren.

Nooit eerder waren onze tuinen zo belangrijk voor het dierenleven als nu. Dit boek laat zien hoe je optimaal gebruik kunt maken van je tuin, zowel voor jezelf als voor de planeet.

Auteur Gareth Richards is hovenier, redacteur van de website van de RHS en freelanceschrijver. Holly Farrel is opgeleid bij de RHS Garden Wisley. Ze schrijft voor (tuin-)tijdschriften en schreef diverse tuinboeken.

O.a. te koop via Bol.com.

Meer lezen

Eén reactie op “Is tuinieren echt goed voor de gezondheid?”

 1. Janine schreef:

  Leuk artikel! Ik ben het er helemaal mee eens, lang leven het gezond tuinieren :) Groene groet, Janine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee