Hoe maak je een huis veiliger voor ouderen? - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
Oude mensen veilig thuis
Tips

Hoe maak je een huis veiliger voor ouderen?

Ouderen blijven steeds langer thuis wonen. Dat is natuurlijk prettig, omdat de woning de vertrouwde omgeving vormt. Echter gaat veiligheid in en rondom de woning een steeds grotere rol spelen op hogere leeftijd. Dit betreft verschillende thema’s: van valveiligheid tot kansen op inbraak verkleinen. Hoe maak je een huis voor ouderen veiliger? Dit zijn praktische tips.

Kluis in de woning

Hoe veilig je een woning ook maakt, helaas kun je een inbraak of brand niet volledig uitsluiten. Daarom is het verstandig om dierbare spullen in een kluis te stoppen. Kluizen zijn er in vele soorten en maten te vinden. Met een kwalitatieve en gecertificeerde kluis stel je geld, sieraden, documenten en andere belangrijke spullen veilig.

Kans op inbraak verkleinen

Een kluis is dus een ideale manier om spullen veilig te stellen voor een inbraak of brand. Maar idealiter vindt zo’n nare situatie nooit plaats. Er zijn gelukkig verschillende manieren om de kans op inbraak te verkleinen. Ken allereerst de technieken van inbrekers, zoals de babbeltruc aan huis. Houd de deuren en ramen altijd op slot, ook als je thuis bent. Hang een camera op bij de voordeur, die inbrekers afschrikt. Ook automatische verlichting schrikt af, zowel bij de voor- als de achterdeur. Of denk eraan om een alarm te installeren, zodat je inbrekers wegjaagt met een hard geluid.

Kans op brand verkleinen

Ook brand kan uitbreken in een woning. Hoe kun je de kans hierop verkleinen? Zorg dat je brandalarmen ophangt in de woning. In ieder geval bij de keuken, maar het liefst op meer plekken in huis. Een koolmonoxidemelder is tevens een verstandige optie. Mocht je eens zijn vergeten om het gasfornuis uit te zetten en er hierdoor te veel koolmonoxide ontstaat, gaat de melder af. Plaats een brandblusser en branddeken in huis. Pas verder op met het aansteken van kaarsen of kachels. Zeker bij vergeetachtigheid is het niet verstandig om deze bronnen van vuur in huis te hebben.

Valveiligheid

Helaas neemt op hogere leeftijd de kans op een gevaarlijke val toe. Denk daarom aan de valveiligheid in huis. Valgevaar zit in een klein hoekje! Zorg voor ruime wandelpaden door de woning. Bouw niet alles helemaal vol. Pas op met ondergronden die glibberig worden of die kunnen wegglijden, zoals goedkope tapijten. Met heldere verlichting in huis is alles goed zichtbaar. Draag stevige schoenen of pantoffels met een harde zool. Laat geen kabels en andere zaken waar je achter kunt blijven haken, rondslingeren. Ook het installeren van een alarmknop kan helpen, waarop kan worden gedrukt als er hulp nodig is.

Veiligheid bij de trap

Woon je in een huis met meerdere verdiepingen? Let dan extra op veiligheid bij de trap. Als het traplopen moeilijk wordt, denk er dan aan om een traplift te installeren. Of kies in ieder geval voor een stevige trapleuning om je aan vast te houden. Ook bij goede verlichting in het trapgat heb je baat! Zo staat veiligheid voorop in eigen huis.

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee