Hoe je zelf de handen uit je mouwen steekt om te behangen - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
behang
DIY

Hoe je zelf de handen uit je mouwen steekt om te behangen

Je staat er soms versteld van hoeveel soorten behang er anno 2020 verkrijgbaar zijn. Het ene patroon is nog mooier dan de andere. Te mooi om te laten liggen. De ontwerpen zijn zo fantastisch dat je besloten hebt om zelf een paar muren in je woonkamer te gaan behangen. Je bent op allerlei manieren al lekker duurzaam bezig en je wilt dat groene gevoel doorzetten naar binnen.

Eén muur wil je met mooie grote planten op een zwarte achtergrond. Daar krijg je een beetje een jungle-idee van. Twee andere muren in een bijpassende groene, iets lichtere kleur met misschien een simpel patroontje. In principe is behangen de makkelijkste manier om je muur perfect af te werken. Hoe je dat aanpakt, kun je hier verder lezen. Maar het begint natuurlijk met behang kopen.

Meten is weten

Hoeveel rollen heb je nodig? Meet de hoogte en de breedte van de muren op, dan kun je snel uitreken hoeveel rollen je precies nodig hebt. Het is verstandig om iets extra te kopen, dan heb je voldoende behang over als je een klein foutje gemaakt hebt. Verwijder voordat je gaat beginnen al het oude behang van de muren. Afstomen gaat perfect. Ga je muren absoluut niet eerst schilderen!

Stappen

  1. Als je zorgt dat je muren schoon en droog zijn, begin je goed.
  2. Zet dan, eventuele kant-en-klare, lijm klaar en begin met knippen.
  3. Houd de banen ongeveer 10 cm langer dan de hoogte van je muur. Bij oudere huizen moet je misschien even opletten of de muur overal even hoog is.
  4. Als je papierbehang hebt gekocht leg je de banen omgekeerd op de behangtafel.
  5. Smeer de eerste baan in en laten even intrekken. Niet te lang want dan verliest de lijm zijn kleefkracht. Begin in een hoek, zorg dat de eerste baan loodrecht hangt en ga van daaruit verder werken. Wrijf steeds de banen zachtjes met een handborstel tegen de muur. Zo haal je de luchtbellen makkelijk weg.
  6. Zorg dat het patroon klopt met elke vorige baan.
  7. Met vliesbehang werk je eigenlijk op dezelfde manier, alleen smeer je in dit geval de muren in en dus niet het behang.
  8. Veeg eventuele lijmresten op het behang meteen weg met een vochtige en zachte doek.

Hoe makkelijk is dat?

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee