Hoe creëer je een fitnessruimte in een klein huis? - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
dumbbells
Huis

Hoe creëer je een fitnessruimte in een klein huis?

Het creëren van een fitnessruimte in een klein huis kan een uitdaging zijn. Het is belangrijk om effectieve fitnessapparatuur te vinden die weinig ruimte inneemt en gemakkelijk op te bergen is. Hier zijn enkele tips die je kunt gebruiken om een fitnessruimte in een klein huis te maken.

Stap 1: Koop multifunctionele apparatuur

Kies voor fitnessapparatuur die meerdere functies heeft en weinig ruimte inneemt. Een verstelbare halterbank bijvoorbeeld kan worden gebruikt voor verschillende oefeningen en kan gemakkelijk worden opgeborgen. Weerstandsbanden zijn ook een goede optie omdat ze weinig ruimte innemen en gemakkelijk kunnen worden opgeborgen. Kettlebells zijn ook zeer geschikt voor thuisfitness omdat ze verschillende oefeningen mogelijk maken en gemakkelijk op te bergen zijn.

Stap 2: Koop slimme ruimtebesparende dumbbells

Wil je echt een zo professioneel mogelijk ogende fitnesszaal in je huis creëren voor je dagelijkse sportoefeningen, dan moet je natuurlijk ook dumbbells kopen. Als je ruimte heel beperkt is, kies dan voor verstelbare dumbbells. Hierbij heb je één set met dumbbells die je bij elke nieuwe handeling kunt verstellen. Op deze manier kun je met meerdere gewichten trainen, zonder dat je meerdere dumbbells hoeft te kopen in verschillende gewichtsklassen.

Heb je toch wel iets meer ruimte voor meerdere dumbbells, denk dan eens aan een handig opbergrek speciaal voor de dumbbells. Er bestaan ook verticale dumbbell rekken zodat je je dumbbells in de hoogte kunt opbergen.

En nog een extra handige ruimtebesparende tip: als je je dumbbells in een hexavorm koopt, dan hoef je niet ook nog eens losse push up bars aan te schaffen. Immers, door de hexavorm van de dumbbells kun je ze altijd na gebruik op één van de platte kanten op de grond leggen. Hiermee maak je de aanwezigheid van push up bars in je fitnessruimte-inrichting onnodig.

Stap 3: Gebruik de muren

Hang naast de verticale dumbbellrekken ook pull-up bars, weerstandsbanden en TRX-bandjes aan de muur. Ook dit is een manier om goede en effectieve oefeningen te kunnen doen thuis, zonder dat ze veel ruimte innemen. Op deze manier benut je dus optimaal alle ruimte in je huis in het belang van je gezondheid.

Kortom, als je een muur hebt die niet wordt gebruikt, kun je deze heel effectief omtoveren tot een echte fitnessmuur.

Stap 4: Investeer in opklapbare apparatuur

Kies voor fitnessapparatuur die opklapbaar is en gemakkelijk kan worden opgeborgen wanneer het niet in gebruik is. Dit is een geweldige manier om ruimte te besparen en om de fitnessapparatuur uit het zicht te houden. Een opklapbare loopband bijvoorbeeld, kan worden opgeborgen onder een bed of in een kast. En een opklapbare hometrainer kan bijvoorbeeld weggeschoven worden in het washok of in de voorraadkast wanneer het niet in gebruik is.

Stap 5: Creëer extra ruimte in je al aanwezige opslagruimte

Maak gebruik van alle aanwezige opslagruimte, zoals planken of kasten, om fitnessapparatuur op te bergen wanneer het niet in gebruik is. Op deze manier blijft de ruimte georganiseerd en netjes. Ruim bijvoorbeeld een plank leeg om daar halters en gewichten op te kunnen leggen. Of creëer extra ruimte in een grote kast om grotere apparatuur in op te bergen, zoals een opklapbare loopband. Dit is een geweldige manier om de ruimte optimaal te benutten en om fitnessapparatuur op een nette manier op te bergen.

Stap 6: Gebruik de vloer

Gebruik de vloer om oefeningen te doen die weinig ruimte innemen. Yoga-matten zijn geweldig om te integreren in je dagelijkse fitnessoefeningen omdat ze niet veel ruimte innemen en gemakkelijk op te bergen zijn. Je kunt ook gebruik maken van lichaamsgewichtoefeningen zoals push-ups, squats en lunges die geen apparatuur nodig hebben en weinig ruimte innemen.

Nog een paar extra handige tips voor je

Bovenstaand stappenplan kun je inzetten om binnen een beperkte ruimte in je huis een fitnessruimte te maken. Daarnaast hebben we ook nog een paar andere leuke tips die je hierbij in overweging kunt nemen.

Tip 1: Maak gebruik van de buitenruimte

Als je een kleine buitenruimte hebt, kun je overwegen om ook daar een kleine fitnessruimte te creëren. Je kunt bijvoorbeeld een kleine hut of een tuinhuisje bouwen en deze uitrusten met fitnessapparatuur. Dit is een geweldige manier om alle aanwezige ruimte die je tot je beschikking hebt, zowel binnen als buiten, optimaal te benutten. Zorg er wel voor dat je de apparatuur op een droge en veilige plek opbergt, zodat het niet beschadigd raakt.

Tip 2: Maak de ruimte gezellig

Maak de fitnessruimte gezellig en aantrekkelijk door bijvoorbeeld een plant neer te zetten en de muren in een leuke kleur te verven. Dit kan helpen om de ruimte meer uitnodigend te maken en om je gemotiveerd te houden tijdens het trainen. Het is ook een goed idee om upbeat muziek te draaien tijdens het trainen om de sfeer te verbeteren en om de motivatie er blijvend in te houden.

Tip 3: Maak een planning

Maak een trainingsschema en plan wanneer je gaat trainen. Dit zal je helpen om georganiseerd te blijven en om jezelf verantwoordelijk te houden. Maak een schema dat past bij je dagelijkse routine en zorg ervoor dat je genoeg tijd vrijmaakt om te trainen. Door een schema te maken, weet je precies wanneer je moet trainen en hoeveel tijd je moet reserveren voor een effectieve training.

Conclusie

Het creëren van een fitnessruimte in een klein huis kan een uitdaging zijn, maar het is zeker mogelijk. Door gebruik te maken van multifunctionele apparatuur, slimme ruimtebesparende dumbbells, effectief ingerichte opslagruimte en opklapbare apparatuur, kun je de ruimte optimaal benutten en toch effectief trainen. Maak vooral veel gebruik van de muren en de vloer om spullen te plaatsen en oefeningen te doen die weinig ruimte innemen. Het is misschien ook handig om te kijken of je wellicht gebruik kunt maken van een eventuele aanwezige buitenruimte voor het creëren van een extra fitnessruimte. Maak daarnaast de ruimte gezellig en uitnodigend. Maak een trainingsschema om georganiseerd te blijven en om jezelf verantwoordelijk te houden. Door dit stappenplan en onze extra tips in te zetten, kun je een fitnessruimte maken in een klein huis en effectief trainen zonder dat je veel ruimte nodig hebt.

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee