Handige gadgets voor in de huiskamer - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
Gadgets in huis
Huis

Handige gadgets voor in de huiskamer

Er zijn verschillende ruimtes in een huis; de slaapkamer, kinderkamer, badkamer, kelder, keuken, toilet en zolder. Toch breng je als gezin samen vaak de meeste tijd door in de huiskamer. Om optimaal te genieten van de huiskamer én van elkaars gezelschap hebben we 7 handige gadgets opgezocht. Zo wil je nooit meer jouw woning verlaten!

1. Lampen die weten wanneer het donker wordt

Er zijn flink wat lampen met een dimmer te koop, sommige lampen kun je met een afstandsbediening regelen. Er zijn ook lampen die zelf kunnen ‘zien’ wanneer het donker wordt, op basis van sensoren. En die kun je los plaatsen op een positie waar de registratie van licht en donker optimaal is. Je kunt dan naarmate het zonlicht afneemt het lamplicht via de dimmer langzaam laten opkomen. Zo heb je een naadloze transitie van de middag naar de avond.

2. Gordijnen die vanzelf openen en sluiten

Wat voor lampen geldt, is ook van toepassing op de gordijnen. Het komt maar al te vaak voor dat je aan tafel zit te lezen of iets anders uitvoert, terwijl het buiten donker wordt. De lampen gaan al wel automatisch aan, maar je moet nog steeds opstaan om de gordijnen te sluiten. Dat is niet nodig als je gebruik maakt van slimme raamdecoratie die ook werkt met een sensor. Combineer het met de automatische verlichting en je geniet optimaal van privacy in huis.

3. Beveiligingscamera die niet altijd meekijkt

Over privacy gesproken; wat dacht je van een beveiligingscamera die juist niet filmt wat je doet in huis? Je kunt een beveiligingscamera binnen en buiten plaatsen. Buiten wil je normaal gesproken 24 uur per dag en 7 dagen per week de boel in de gaten houden. Binnen in de huiskamer alleen wanneer je zelf niet aanwezig bent. Door een beveiligingscamera te installeren die je eenvoudig kunt uitschakelen wanneer je thuis bent, kun je optimaal genieten van privacy. Je kunt de camera via een app uitschakelen, sommige mensen draaien de camera uit het zicht of zetten er een object voor. Somfy maakt een beveiligingscamera met ‘privacy shutter’, dat is een klepje die voor de lens schuift wanneer je even geen behoefte hebt aan monitoring.

4. Luidsprekers die ook naar je luisteren

Normaal gesproken plaats je luidsprekers in de huiskamer om naar muziek te luisteren. Steeds meer gezinnen stappen over op actieve luidsprekers met internet connectiviteit. De Sonos lijn speakers zijn bijvoorbeeld draadloos aan elkaar te koppelen voor een huis vol muziek. Maar slimme speakers waaronder de Google Home kunnen ook spraakopdrachten verwerken omdat er tevens een microfoon ingebouwd is. En diezelfde internetverbinding waarmee je Spotify streamt, kun je ook gebruiken om informatie op te zoeken via Google. Gewoon met je stem, bijvoorbeeld de weersvoorspelling of een recept die je wilt gaan bereiden.

5. Verwarming die slimmer is dan de bewoners

Wanneer het aantal gezin zich uitbreidt, zullen er ook meer conflicten in huis ontstaan omtrent de verwarming. Voor de één is het te koud, voor de ander weer te warm. En wie heeft de thermostaat omlaag gedraaid toen jullie voor een weekendje weg zijn vertrokken? Laat het voortaan over aan de slimme thermostaat zoals die van Honeywell of Nest. Je kunt deze apparaten gewoon aansluiten op de centrale verwarming. De thermostaat leert snel het gedrag van de bewoners en zal altijd zorgen voor een optimale temperatuur. Wanneer jouw woning beschikt over variabele temperatuurinstelling per ruimte kun je ook nog eens flink besparen op de stookkosten.

6. Een brug tussen slimme apparaten

Veel smart home apparaten zijn heel goed in één ding, maar op zichzelf kun je ze nauwelijks ‘slim’ noemen. Met een ‘bridge’ die gekoppeld wordt aan de wifi router sla je een brug tussen al deze apparaten. De Somfy TaHoma is een voorbeeld van een slimme brug die ervoor zorgt dat alle smart home apparaten elkaar begrijpen. Deze bridge werkt overigens niet alleen met producten van hetzelfde merk, zo kun je heel eenvoudig een Philips Hue lamp koppelen aan een Somfy elektrische gordijnrails.

7. Een tablet voor … bijna alles!

Met je eigen smartphone kun je alle deze vernuftige gadgets instellen en monitoren. Dat is met name handig wanneer je van huis bent, zelfs tijdens een lange reis kun je precies zien wat er zich afspeelt in jouw huiskamer. Toch vinden we persoonlijk een tablet fijner werken wanneer we thuis zijn. Een tablet heeft een groter scherm in vergelijking met een smartphone, maar het is weer een stuk handzamer dan een laptop of PC. De meeste smart home apps werken met zowel Android als Apple tablets. De keuze is voor een deel afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en voor een deel van de apparatuur die je reeds in huis hebt. Google Home is bijvoorbeeld vrij universeel inzetbaar, Apple HomeKit is wat meer rigide. Hoewel je met diverse apps veel koppelingen kunt maken.

Met deze zeven handige gadgets voor de huiskamer kun je de woning automatiseren, zodat je zelf alleen nog maar hoeft te genieten!

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee