Groene vingers goed voor de aarde - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
Duurzaam tuinieren
Tips

Groene vingers goed voor de aarde

Heb je een grondgebonden woning, zoals een eengezinswoning, dan is de kans groot dat je ook een tuin hebt. Natuurlijk kun je binnenshuis van alles doen om je negatieve invloed op het milieu zo klein mogelijk te houden, zoals via een energievergelijker kiezen voor groene energie, je afval zo goed mogelijk scheiden en dierlijke producten zoveel mogelijk uit je dieet halen. Indien je een tuin hebt, kun je nog meer voor het milieu doen. We geven je graag een aantal tips, zodat je de vierkante meters in je tuin zo optimaal mogelijk gebruikt hiervoor.

Trek bijen en vlinders aan met bloemen

Zoals je waarschijnlijk wel hebt opgepikt uit het nieuws en sociale media, sterven er jaarlijks veel bijen. Dit komt onder andere door het gebruik van pesticiden in tuinen en in de landbouw. Om de groei van bijen en vlinders te stimuleren, kun je in je tuin een border inzaaien met biologisch zaad voor bloemen waar bijen en vlinders op af komen. Het is belangrijk om bijen aan te trekken, omdat bijen zorgen voor de bestuiving van vele gewassen waarvan wij de vruchten eten. Je trekt met bloemen allerlei fauna aan in je tuin, zoals insecten en vogels, waardoor de biodiversiteit vergroot wordt. Het spreekt voor zich dat het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen afgeraden wordt.

Maak je eigen compost

In plaats van jaarlijks een nieuwe vracht potgrond en bemeste tuinaarde te laten komen, kun je uitgeputte grond opnieuw verrijken met voedingsstoffen. Potgrond is niet zo duurzaam, omdat het vaak afkomstig is van veengrond. Maak eenvoudig een wormentoren of een composthoop die je voedt met de resten uit de keuken en uit de tuin. Deze compost meng je met de uitgeputte grond die je daarna in bloempotten kunt stoppen of waarmee je de borders bemest.

Tegels eruit, groen erin

Heb je tegels in de voortuin of een betegelde achtertuin? Overweeg dan om de tegels deels eruit te halen voor een geveltuin aan de voorzijde of een groene tuin aan de achterkant. Een geheel betegelde tuin of stoep is erg belastend voor het riool, omdat het regenwater de grond niet in kan lopen. Door de tegels eruit te halen, ontlast je niet alleen de riolering, ook vergroen je de leefomgeving voor jezelf en omwonenden. Daar wordt iedereen gelukkiger van!

Kweek je eigen groenten en kruiden

Is een moestuin niet aan jou besteed vanwege tijdgebrek? Overweeg toch eens om op kleine schaal wat groenten en kruiden te kweken in je tuin of op de vensterbank. Niets is zo leuk als bloemetjes te zien transformeren in eetbare tomaten. Gebruik dagelijks verse kruiden recht van de vensterbank, in plaats van het kopen van een pot met kruiden die in plastic verpakt zit. Ook kinderen vinden het leuk en leerzaam om hierbij betrokken te worden.

Mocht je tuin inmiddels milieuvriendelijk zijn ingericht en heb je binnenshuis nog wat stappen te zetten? Overweeg eens om over te stappen naar groene stroom, eventueel lokaal geproduceerd, of om zonnepanelen op je dak te laten leggen. Met een energievergelijker vind je de voor jou goedkoopste en beste oplossing voor elektriciteit en gas.

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee