Groen in plaats van bestrating - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
tuinmeubelen
Tuin

Groen in plaats van bestrating

Een klassieke tuin of een moderne tuin? Een stadstuin of boerderijtuin? Een landelijke tuin of mediterrane tuin? Een grote of kleine tuin? Zeventig procent van de Nederlanders heeft een tuin. Het Sociaal en Cultureel Planbureau heeft een onderzoek gedaan met de naam “Groen en grijs”.

Gebruik

Een gemiddelde achtertuin wordt gezien als een verlengstuk van de huiskamer. Zoals een woning het beschutte biedt, zijn de tuinen achter een haag of schutting een eigen besloten terrein. De tuin wordt gebruikt als een verlengde van de woonruimte om met vrienden te eten aan een lange tafel liefst onder een afdak.

Terras

Het terras wordt ingericht zoals de woning is ingericht. Tuinmeubelen hebben eigenlijk een status van gewone meubels gekregen. Van aluminium of teakhout zijn ze verwisselbaar met de meubels in de woning. Bij wijze van spreken dan, maar het principe van de hoekbank binnen wordt doorgezet naar een comfortabel loungebank buiten. Grote tuintafels voor minimaal acht personen. Een luxe barbecue, tuinverlichting en liefst verwarming middels een buitenhaard.

Bestrating

Afhankelijk van de grootte, is de neiging tot het bestraten groot en dat is jammer. Verharding van tuinen is onwenselijk vanwege klimaatbestendige redenen. Bij zware regenbuien kan het water slecht wegzakken in de grond. Mensen hebben nog steeds de overtuiging dat een tuin veelvuldig onderhoud betekent. Er zijn echter onderhoudsarme tuinen.

Onderhoudsarm

Meer groen dus maar veel is afhankelijk van de bodemsituatie. Welke planten doen het goed in die grond? Gemakkelijke beplanting zijn de Vlinderstruik, Hortensia en sering. Voor vaste planten zijn dat lavendel, stokroos, kogeldistel, allerlei siergrassen en varens. Bij klimplanten zijn de klimop en klimhortensia vrijwel onderhoudsvrij. De bodembedekkers zoals tuingeranium, mansoor, kruipende Campanula-soorten, vrouwenmantel en lievevrouwenbedstro geldt evenzeer weinig onderhoud.

Het verharden van een tuin is helemaal niet nodig. Er zijn veel onderhoudsarme mogelijkheden om natuur achter, voor of naast het huis te halen.

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee