Inspiratie voor het verbeteren van jouw tuin - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
betonnen stenen tuin
Tuin

Inspiratie voor het verbeteren van jouw tuin

Een nieuwe tuin ontwerpen is een mooie uitdaging. Je kunt afscheid nemen van het oude concept en iets compleet nieuws bedenken. Of je past slechts wat onderdelen aan, voor een compleet nieuwe aanblik. Vaak helpt het al om enkele beeldbepalende elementen in de tuin aan te pakken, zoals de bestrating en wellicht een grote boom of struik. Probeer daarbij de tuin zo duurzaam mogelijk in te richten met aandacht voor biodiversiteit en afwatering.

Kies voor een duurzaam en kwalitatief type bestrating

Om met dat laatste te beginnen: een volledig betegelde tuin wordt afgeraden omdat je dan bij een zware regenbui al snel last krijgt van wateroverlast. Door hier en daar wat plekken open te laten en daar mooie planten te zetten, help je de natuur in ieder opzicht een handje. Natuurlijk kun je wel gewoon een terras en tuinpad aanleggen. Houdt wel rekening met de groen-grijs balans in je tuin. Daarbij is vanuit duurzaamheidsoogpunt het leggen van beton stenen in je tuin zeker een aanrader, omdat deze stenen lang meegaan, bestand zijn tegen vrijwel alle weertypen en ook prijstechnisch zeker de moeite waard zijn.

Legverbanden maken de sfeer

Omdat bestrating meestal een behoorlijke oppervlakte van je tuin in beslag neemt, is het zinvol om goed na te denken over het legverband. Hiermee wordt het patroon bedoeld waarin je de stenen legt. Recht naast elkaar kan, maar dat maakt je tuin al snel saai. Het is bijvoorbeeld al een heel ander gezicht als je kiest voor een elleboogverband, waarbij je de stenen haaks op elkaar legt. Ze liggen dan als het ware in de vorm van een elleboog. Een variant hierop is het visgraatverband, waarbij de stenen ook nog eens in een hoek van 45 graden ten opzichte van de richting van het pad (en dus van de insluitband) worden gelegd. En wat dacht je van een molenwiekverband? Bij dit type bestrating maak je vierkanten door vier langwerpige stenen haaks op elkaar te leggen in een vierkant, met in het midden een vierkante steen, die bij voorkeur een andere kleur heeft voor een speelser effect. Ieder legverband geeft een andere sfeer aan je tuin, dus het is raadzaam je hier vooraf in te verdiepen.

Natuurlijke schoonmaakmiddelen gebruiken

Elk type tuinbestrating zul je van tijd tot tijd moeten onderhouden. Door weersinvloeden en dwarrelend afval kunnen de stenen vuil worden. Het is zaak om voor het reinigen uitsluitend gebruik te maken van natuurlijke schoonmaakmiddelen. Je kunt hiervoor een sopje maken van water met wat groene zeep. In plaats van groene zeep kun je eventueel ook azijn gebruiken. Vermijd zuur- en chloorhoudende schoonmaakproducten.

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee