Green Guide Rotterdam - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
rotterdam
Adressen

Green Guide Rotterdam

 

rotterdam

Als er een stad is waar de term ‘urban green’ wordt omarmd, dan is dat in het vooruitstrevende Rotterdam. Locals staan er te springen om hun groene ideeën vorm te geven en doen dat ook nog eens op een aanstekelijke manier.  In het aprilnummer van Home&Garden vind je 14 groene adressen, maar wij delen er alvast 5 hier.

Beneden raast het verkeer, boven zit je midden in het groen met mooi uitzicht op de stad. Op de betonnen kubus van het Schieblock is een oogstbaar dak aangelegd. Een bijna geheime deur en lift leiden je er alleen op woensdag naartoe. Open je de liftdeuren, dan komt de geur uit de keuken van creatief en culinair ondernemer Valerie Kuster je tegemoet. Grenzend aan de Dakakker opende ze haar ‘dakcafé’ met een dagkaart gebaseerd op de oogst.

Groen- en woontrends krijgen een gezicht bij Zomers Bloemen. Eigenaar René Jongeneel weet wat er speelt: ‘Wij willen graag inspireren en verleiden. Woonbeurs Maison et Objet in Parijs is daarvoor onze grootste inspiratiebron. Maar ook mode, vooral van Karl Lagerfeld en Maison Margiela, vertalen we graag naar bloemen en wonen. Zo ontstaat er een collectie die flamboyant en poëtisch is.’ Hoe dat eruitziet? Imposante bloesembomen, XXL bloemendecor, vintage stolpen over natuurschoon en vitrines met opgezette vlinders.

rotterdam

Tegenover het Museumpark met Het Natuurhistorisch, de Kunsthal en Boijmans van Beuningen, ligt de geheime groene parel van de stad: de historische tuin Schoonoord. De bijna 300 jaar oude binnentuin is zelfs bij locals niet zo heel bekend. Zodra je de ijzeren hekken passeert, stap je in een stille schatkamer voor groenliefhebbers. Oorspronkelijk heette de tuin Rust en Lust en omvatte een herenhuis, koetshuis, stalling, tuinmanswoning, theehuis met koepel en broeikassen. En ja, rust en lust vind je er nog steeds, en ook moerascipressen, een oude vruchtenmuur, vleugelnoot en trompetbomen.

In de Anthoniestraat is op een pleintje een moestuin gekomen, die onder de bezielende leiding van Hans en Pinar door buurtbewoners wordt onderhouden. In het kader van organische gebiedsontwikkeling zetten Hans en Pinar zich bij Restaurant Gare du Nord in voor een duurzame en biologische levensstijl. De ingrediënten zijn puur plantaardig, biologisch, lokaal of ze komen uit de eigen tuin op het plein. Hans en Pinar noemen hun restaurant in een oude Franse treinwagon een bio vegan bistro. Een vleugje Parijs in Rotterdam.

Op een steenworp afstand van Stek aan de Nieuwe binnenweg vind je flowershop Niche. Eigenaar Susanne Vuyk: ‘Mijn stijl is wat losser dan gemiddeld, waardoor elke bloem goed tot zijn recht komt. Omdat bloemen een seizoensproduct zijn, blijf ik ook verrast. Soms ben ik bijna vergeten hoe mooi sommige soorten zijn.’ Bijzonder is de collectie woonproducten geïnspireerd op de natuur. Vilten vlinderbroches, papegaaikaarsen, fleurig vintage behang en de gezeefdrukte lampionnen met vogels en bloesem van Maartje van den Noort.

Wil je meer groene adressen in Rotterdam ontdekken? In het aprilnummer van Home&Garden vind je nog 9 andere pronkplekken.

Fotografie: Barbara Groen / Productie en tekst: Barbara Natzijl

Meer lezen

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee