Fruitbomen snoeien - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
fruitbomen
Bomen

Fruitbomen snoeien

Hoog tijd om de appel- en perenbomen te snoeien als je het nog niet hebt gedaan, want dat kan zolang er geen blad aan de boom zit.
Een fruitboom tem je niet door te snoeien: fruitbomen snoeien, doet juist groeien. Belangrijk: de kroon moet voldoende licht krijgen.

Takken snoeien fruitboom

Elke boom heeft een koptak (piek) en zijtakken (gesteltakken). Bij een jonge boom die nog niet de goede hoogte heeft, snoei je de takken die zijn gegroeid vanaf de vorige snoeiplek tot op 1/3. Dit herhaal je elk jaar totdat de boom de juiste hoogte heeft bereikt.

Is de boom op de goede hoogte? Snoei de piek en gesteltakken niet meer, dan stopt hij met groeien. Aan de kleine takken die aan de gesnoeide takken ontstaan komen de vruchtknoppen. Hoe ouder de takjes, des te meer vruchten. Ze zijn makkelijk te herkennen, ze ‘staan’ op de tak, bladknoppen ‘liggen’ op de tak.

Waterloten

Waterloten zijn takken die vanuit de gesteltakken verticaal groeien, ze belemmeren de lichtinval. Als de kroon er vol mee zit knip je ze helemaal weg. Is er voldoende ruimte in de kroon, dan kun je ze laten zitten. Het tweede jaar zal de tak vruchtknoppen gaan maken.

Mest fruitboom

Geef na het snoeien kaliumrijke mest. Dan zorgt voor een rijke, goede oogst.

Meer lezen

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee