Elektrische bladblazers met accu; de voordelen - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
bladblazer
Tuin

Elektrische bladblazers met accu; de voordelen

Als je een grote tuin hebt, vraagt het onderhoud in deze tijd van het jaar behoorlijk wat aandacht. De blaadjes vallen overal en verstikken bijvoorbeeld het gazon (maar laat ze liggen in de borders). Met een bladblazer kun je daar relatief eenvoudig iets aan doen. Maar veel mensen hebben nog een bladblazer met een benzinemotor in de schuur staan. Die apparaten zijn niet milieuvriendelijk omdat ze schadelijke stoffen uitstoten en bovendien veel lawaai maken. Tegenwoordig zijn er goede elektrische bladblazers verkrijgbaar, waarmee je geheel emissieloos kunt werken.

Elektrisch blazen wordt de norm

Het heeft tamelijk lang geduurd, voordat de elektrische variant van de bladblazer aan terrein ging winnen. De eerste generatie elektrische bladblazers had niet de kracht die we van de benzinemotoren gewend waren. Een ander probleem was de gebruiksduur van het apparaat. Met een accu kon je hooguit een uur aan de slag, daarna moest de accu opgeladen worden. Dat is voor gebruik in eigen tuin natuurlijk nog wel te doen, maar het wordt lastiger wanneer je beroepsmatig een hele dag aan het blazen bent, bijvoorbeeld in opdracht van een gemeente.

Minder geluidsbelasting

Mechanische bladblazers maken tamelijk veel lawaai. Omdat ze vaak worden gebruikt in woonwijken, levert dat nogal eens discussie op. Menig medewerker van gemeentelijke plantsoendiensten is er al op aangesproken door buurtbewoners en soms lopen de gemoederen daarbij hoog op. Met een bladblazer op accu produceer je veel minder lawaai en daar wordt natuurlijk iedereen blij van. En wat te denken van de uitstoot? In 2011 werd een bladblazer met een tweetaktmotor getest qua uitstoot van koolwaterstoffen. Daarbij bleek dat die uitstoot in een half uur tijd hoger was dan wanneer je zesduizend kilometer (!) met een pick-up truck zou rijden.

Accu’s steeds duurzamer

Omdat het gebruik van fossiele brandstoffen steeds meer ter discussie staat, wint de accu in elk opzicht snel aan terrein. Er wordt meer geïnvesteerd in het ontwikkelen van betere accu’s die langer meegaan en dus steeds duurzamer zijn. Niet alleen voor bladblazers natuurlijk, maar voor alle toepassingen waar tot voor kort vooral benzinemotoren werden toegepast. Zo zijn inmiddels ook de meeste grasmaaiers van Gereedschapcentrum voorzien van een accu in plaats van een benzinemotor. Laatstgenoemde variant is nog steeds verkrijgbaar, maar verliest nu in rap tempo aan terrein. Dat komt doordat enerzijds de kwaliteit van de accu’s fors is verbeterd, maar ook omdat het besef groeit dat het anders moet.

Gooi de bladeren niet weg! Je kan er je eigen compost mee maken.

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee