Een kleine woonkamer inrichten? Leer hier 5 geheimen van interieurstylisten - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
kleine woonkamer
Interieur

Een kleine woonkamer inrichten? Leer hier 5 geheimen van interieurstylisten

Het inrichten van je woonkamer is ontzettend leuk om te doen. Vooral nu je na het lezen van dit artikel weet hoe je dit het beste kan aanpakken. Ga er maar goed voor zitten en wij van Home&Garden zullen 5 verschillende actieplannen met je delen.

1. Volg de flow

De flow van een kamer is een heel ongrijpbaar begrip. Maar het kan het beste worden uitgelegd als de manier hoe jij denkt dat je het meest lekker voelt om door een kamer te bewegen. Dus waar zit de deur waardoor je naar binnen komt? En welke plekken in de kamer zul je het meeste naartoe lopen (bijvoorbeeld een raam die je open kan zitten). En waar in de kamer valt het meeste licht? Dat is vaak ook een plek waar je het meest naartoe zult lopen. Als je dat allemaal op een rijtje hebt, kun je beginnen met het maken van een layout (een plattegrond). Je zet hierbij de meubelen zodanig neer dat het je flow niet verstoort als je de kamer binnenkomt. Je wilt immers niet een salto hoeven maken over je bank om bij het raam te kunnen zodat je hem open en dicht kunt zetten.

2. Verdeel de kamer op basis van functie

Als je bijvoorbeeld één bepaald gedeelte wilt gebruiken voor het kijken naar de televisie, richt dat hele gedeelte dan in met maar één functie: zitten en TV kijken. Dus banken, stoelen en fauteuils om op te zitten. Voor de televisie een verrijdbaar meubel of een TV wandmeubel. Je kunt vervolgens een ander gedeelte van je kamer inrichten als de plek waar je kunt socializen met vrienden en familie. Je kunt hierbij denken aan het plaatsen van een kastje met daarin de wijnflessen en de wijnglazen, met daarnaast een klein bartafeltje met wat barstoelen. Op die manier kunnen mensen zowel televisie kijken als kletsen met elkaar zonder dat ze elkaar heel erg lastig vallen ermee.

3. Bepaling van de hoeveelheid zitplaatsen

Het is heel belangrijk dat er altijd genoeg zitplaatsen zijn voor de mensen die het meest in de woonkamer aanwezig zullen zijn. Zodra je alle personen geteld hebt, kun je beginnen met de hoeveelheid plaatsen in je getekende plattegrond te verwerken. Het is handig om dit van tevoren al goed op te meten, zodat je je beschikbare ruimte zo maximaal als mogelijk weet te benutten.

Als klein geheugensteuntje: de hoeveelheid zitplaatsen in je woonkamer moeten er minstens evenveel zijn als de hoeveelheid stoelen die je aan je eettafel hebt staan.

4. Benut de ruimte vlak onder je plafond

Om ruimte te besparen kun je ervoor kiezen om planken te bevestigen vlak onder het plafond, of vlak boven ramen. Op die manier kun je allerlei leuke spulletjes uitstallen of opbergen, zonder dat het ruimte van je loopoppervlak en beweegruimte inneemt. Dit is echter wel een methode waar je extra waakzaam bij moet zijn. Een dergelijke oplossing kan al snel uitdraaien op het rommelig en stoffig maken van je kamer. Denk dus goed na of je het wel wilt, en vooral: wat je precies op deze planken zet als je het doet.

5. Verberg lelijke spullen in meubels en dozen

Eén van de meest storende elementen in een woonkamer is vaak de bedrading. Door papieren dozen met een mooi design te kopen en hier aan de achterkant een rond gat te knippen, kun je de kluwen draden heel makkelijk verstoppen. Ook kun je lelijke apparaten of de kattenbak in meubilair (bijv. online kopen via Furnea Online Meubelwinkel) plaatsen, het enige wat je hiervoor hoeft te doen is het uitzagen van een cirkel aan de achterkant of zijkant zodat de snoeren of de kat makkelijk naar binnen kan.

Meer lezen

Eén reactie op “Een kleine woonkamer inrichten? Leer hier 5 geheimen van interieurstylisten”

  1. Annemiek Polman schreef:

    Ik mis nog altijd t maandblad Home&garden… Het was t leukste/mooiste tijdschrift dat ik ooit gelezen heb.
    Nu dus maar aangemeld voor de nieuwsbrief. Al is dat voor mij niet zo leuk als een prachtig tijdschrift dat maandelijks op mijn deurmat viel…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee