Een ergonomische bureaustoel, waar herken ik die aan? - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
bureaustoel
Huis

Een ergonomische bureaustoel, waar herken ik die aan?

Een bureaustoel is niet spannend toch? Zitting erop, gasveertje voor wat hoogteverstelling, armsteuntjes als het kan en je kunt aan de slag. Toch zijn veel bureaustoelen niet bepaald pareltjes als het gaat om comfort en kwaliteit. Denk aan een stoel waarbij de armleuningen niet verstelbaar zijn, waarbij de gasveer na een half jaar begint te zakken en de zitting zijn eerste piepje en kraakje produceert. Een pratende bureaustoel, daar heeft toch niemand iets aan.

De voordelen van een ergonomische bureaustoel

Een ergonomische bureaustoel wil niets meer zeggen dan dat hij ruim verstelbaar is en van een kwaliteit waarmee je jaren vooruit kunt. Veel fabrikanten van een ergonomische bureaustoel geven dan ook 5 of zelfs 10 jaar garantie op hun modellen.

Met zo’n kwalitatieve stoel mag je verwachten dat je de werk- of studiedag een stuk prettiger door komt, klachten vermindert of voorkomt en een houding weet te vinden waar jij je prettig bij voelt. Want hoewel er een paar algemene regels gelden voor een goede zithouding, speelt persoonlijke voorkeur ook mee. En wanneer je prettig en ontspannen in je ergonomische stoel zit dan:

 • Belast je spieren en pezen een stuk minder
 • Hebben je gewrichten minder te lijden
 • Raak je minder snel vermoeid
 • Ga je (chronische) pijntjes tegen
 • Krijgt je zelfvertrouwen een boost
 • Ben je langer heppie de peppie

Kenmerken van een ergonomische bureaustoel

De ruime verstelbaarheid van een ergonomische bureaustoel zit in een paar cruciale onderdelen waarmee de stoel door vrijwel iedereen naar zijn of haar hand te zetten is. Waar je op kunt letten als je een goede stoel zoekt?

 • De zitting is ruim in hoogte te verstellen
 • De zitting kan naar voor en achter schuiven (schuifzitting)
 • De armleuningen zijn minimaal in de hoogte te verstellen, maar het liefste ook in de diepte en breedte
 • De rugleuning kan in hoogte versteld worden, waarbij een (optionele) lumbaalsteun geen verkeerde aanvulling is
 • De zithoek van de rugleuning is aanpasbaar

Diversiteit van de ergonomische bureaustoel

Er zijn niet alleen voor kantoor en thuis goede bureaustoelen ontwikkeld. Inmiddels heb je ook ergonomische bureaustoelen voor de medische sector, er zijn 24-uurs stoelen en gaming stoelen waar je zonder problemen een paar uur comfortabel op kunt werken.

Ook zijn er heuse normeringen ontwikkeld voor ergonomische bureaustoelen. Je hebt de Europese (N)EN 1335 normering en de speciaal voor Nederland ontwikkelde NPR 1813 norm, die nog net een stapje verder gaat. Wij zijn in Nederland namelijk nogal wat langer dan de gemiddelde Europeaan, waardoor we iets meer verstelbaarheid in onze stoelen mogen verwachten.

Je kunt ergonomische bureaustoelen tegenwoordig makkelijk online vergelijken en kopen, of in een showroom bekijken. Bij Ergowerken bijvoorbeeld is er een ruime keuze in allerlei stoelen en kun je zowel via de website als in de showroom persoonlijk advies krijgen.

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee