Een eigen huis bouwen, hoe zit dat? - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
huis verbouwen
Tips

Een eigen huis bouwen, hoe zit dat?

Het is een droom voor velen: een eigen huis bouwen. Toch is dit geen logische stap voor veel mensen en lijkt het zelfs onbereikbaar. Maar wist je dat het eigenlijk helemaal niet zo ingewikkeld is? Je moet alleen weten waar je moet beginnen en welke stappen je moet zetten. In dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe je het aanpakt om een eigen huis te bouwen.

Stap 1: Bouwpercelen kopen

Om een eigen huis te mogen bouwen, heb je een bouwvergunning nodig van de gemeente. Zonder deze vergunning mag je geen eigen huis bouwen. Bij de gemeente kun je informeren welke bouwkavels te koop zijn. Bij elk nieuw bouwproject worden enkele kavels aangeboden waarop je zelf mag bouwen indien gewenst. Het is wel belangrijk om in je achterhoofd te houden dat jij helemaal zelf verantwoordelijk bent voor de woning als je zelf gaat bouwen. Daarnaast heb je je te houden aan het bestemmingsplan van de gemeente, dus je hebt niet met alles de vrije hand hoe je de woning wilt. Vraag dus van tevoren het bestemmingsplan op.

Stap 2: Je droomhuis ontwerpen

Dit is natuurlijk de allerleukste stap: het ontwerpen van jouw droomhuis. Dit kun je tegenwoordig heel makkelijk doen in een speciaal 3D programma op de computer. Je kunt hierin jouw huis bouwen en alles inrichten, zodat je een levendig beeld hebt bij het eindresultaat. Je huis ontwerpen is erg belangrijk en als je er zelf niet uitkomt kun je het beste een binnenhuisarchitect inhuren. Zij weten toch meer over de regeltjes en wat het beste werkt voor een woning en wat niet.

Stap 3: Vraag een omgevingsvergunning aan

Als je het ontwerp van jouw huis af hebt, kun je naar de gemeente om een omgevingsvergunning aan te vragen. Zij gaan dan beoordelen of dit ontwerp voldoet aan alle eisen. Daarom is het ook een goed idee om het ontwerp samen met een binnenhuisarchitect te maken of als je ‘m zelf maakt deze te laten controleren door iemand die er verstand van heeft.

Stap 4: Het contract ondertekenen

Als de gemeente de omgevingsvergunning heeft goedgekeurd, kun je echt gaan beginnen met de bouw. Je gaat dan een aannemer in de arm nemen en het contract met hen ondertekenen. In dit contract wordt onder andere het volgende vastgelegd: het budget, de totale kostprijs, hoelang de bouw gaat duren en de afwikkelingsvoorwaarden. Dit contract is erg belangrijk, om eventuele problemen te voorkomen.

Stap 5: Een zelfbouwhypotheek afsluiten

Als je een hypotheek gaat afsluiten, kun je het beste kiezen voor een onafhankelijke hypotheekadviseur. Alle hypotheekverstrekkers hebben namelijk hun eigen regels omtrent zelfbouw. Niet alle hypotheekverstrekkers bieden een hypotheek aan mensen die hun eigen huis gaan bouwen. Er zijn daarnaast ook hypotheekverstrekkers die extra kortingen geven als je het huis duurzaam bouwt.

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee