VOORTUINEN VERTALEN DE BUURT
ACHTERTUINEN
VERLATEN
HET WOORD
VAN DE BUURT
Mijn eerste blog voor Home and Garden. Vanuit mijn tuinontwerpwinkel dubbelgroen maak ik avontuurtjes mee. Ik wil deze met jullie delen en daarmee hopende dat je er enig voordeel mee kan doen.
Voor deze blog ga ik eens lekker door de stad scharrelen. Deze eindigt meestal in een kroeg.
Ik sta toch even stil bij de Nederlandse Bank met haar tuin. Of is dit een plantsoentje? Tijdens iedere periode in de tuinkunst krijg je weer een nieuwe trend. We leven nu in een periode dat de Dutch Wave (ook wel De Hollandse Vasteplantengolf of Het Nieuwe Tuinieren) overal zichtbaar is. Ons welbekende Piet Oudolf is daarmee begonnen. Het plantsoentje is geen vak meer met alleen heesters van Berberis of Cotoneaster. Het zijn borders met bloeiende vaste planten zoals geraniums, kattenkruid, duizendknoop en nog meer sterke soorten. In combinatie met grassoorten. Deze geven het gewuif aan de mensen. In de zomermaanden word ik hier erg blij van. Nu is het winter. Ik ontdek nu dat het er toch erg triest uitziet. Veel kale plekken. We kunnen deze borders aanpassen door een paar groene pilaren ertussen te planten. Denkend aan de groenblijvende Viburnum met haar geurende bloemen. Eventueel de herintrede van coniferen zoals de smal groeiende Cypressen.
Wat mij ieder jaar verbaast, is de kracht van bomen in de stad. Op deze stormachtige dag zie je de takken heen en weer zwaaien. De zaadbollen van de platanen dwarrelen in de lucht als zachte hagelsteentjes. Bij de lantaarns zie je nog wat blad aan de takken. Toch hebben de bomen het moeilijk in de stad die steeds natter wordt. In onze Czaar Peterstraat zijn deze maand acht iepen gerooid. En in de toekomst gaan er nog meer om. Ik had nog een mail gestuurd naar de groenvoorziening om deze iepen op twee meter hoogte af te zagen. Maak er een totempaal van, ent ze met paddenstoelen zoals oesterzwammen of shiitake. Organiseer met je buurt een maaltijd van deze eetbare schimmels. Eetbare stammetjes zijn al in de verkoop.
In mijn zoektocht naar achtertuinen zie ik de toverhazelaar met haar prachtige Latijnse naam Hamamelis mollis. Licht bruine takken met gele en soms met rood omringde bloemen. Naast deze bloemenpracht is er natuurlijk de smakelijke geur van deze struik die kan uitgroeien tot een flinke struik. Als je hem wilt aanschaffen in je tuin, plant hem dan liever in de herfst. In volle bloei zijn ze nu drie keer zo duur. Deze tip geldt voor vele planten. Planten moeten bloeien in jouw eigen tuin en niet in een tuincentrum. Wie er ook uitspringt, is de kornoelje familie. Vooral de rode soort. Cornus alba ‘Sibirica’. ‘Cornus mas’ is de grote broer van deze familie. Die krijgt gewoon gele bloemen.
Mijn strooptocht door Amsterdam brengt mij bij bloembakken in de straat. Soms om de auto’s tegen te houden. Er zijn maar weinig bloeiende plantenbakken in januari. En als je goed kijkt, zie je de tulpenbollen boven de grond uitsteken. De ontkieming van een bol is ondergewaardeerd. Een tweede tip: bollen altijd twee keer de omvang planten. Deze regel is ook voor zaad.
Boomkwekers zijn nu druk bezig om nieuwe soorten bomen op te kweken. Bomen die wel van natte voeten houden. Ik kan je daar nog niks over vertellen. Topgeheim van de kwekers. Misschien wel meer wilgen.
Er is altijd wel een lichtpuntje te vinden. In de geveltuinen zie je al de narcis ontkiemen. Terwijl mijn narcissen in een binnenpot nog maar amper boven komen. Ieder jaar doe ik braaf de witte Paperwhite in een pot. En als zij dan gaat bloeien, vind ik ze zo stinken dat ze uiteindelijk naar buiten verhuizen. Een tuinman is soms ook hardleers.
Bollen zijn toch wel de smaakmakers van deze tijd. Ik verheug me al op de duizenden tulpen die nu wachten om ons te begroeten. Ik kan het niet laten om een gedichtje te schrijven over bollen en knollen.
Uit je bol
Je bent omringd door ringen
Ze noemen haar rokken
Bedekt door vele lagen
Kan jij de winter doorstaan
Mijn broer is een knol
Niet wetende dat hij vol zit met overtollig vocht
Jij broer gaat eruit voor de winter
Hij is boos
Maar rust in de koude periode opgeborgen binnen
Van volle bloei
Maar zijn zussie bloeit
En pronkt altijd eerder
Maar nooit een gehele zomer door
Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee