Dubbelgroen: Punktuinen - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
Zegge
Dubbelgroen blog

Dubbelgroen: Punktuinen

De trendsetters in de tuinkunst hebben nu iets nieuws bedacht. 2018 wordt het jaar van de punktuin. Ik moet eerlijk bekennen dat wij altijd achter de mode of muziek aanhobbelen. Met deze ingeving weet ik ook niet meer wat ik hier mee aan moet. De punkmuziek is ontstaan in Engeland zo rond de zeventiger jaren. Een beweging die zich afzette tegen de heersende Margaret Thatcher. De muziek was hard en een beetje opstandig. Later kreeg je de mode. Zwart was de kleur.

Hierbij neem ik letterlijk de preek over van de tuinbranche Nederland.

“Een punktuin vertaalt zich naar ruwe stukken grond waar uit het niets prachtige natuur lijkt te ontstaan. Voor de hand liggende borders worden plots doorsneden door andere materialen. Het resultaat is een ongecultiveerde tuin waarin de natuur de overhand heeft. Grillige natuurvormen en patronen worden gecombineerd met industrieel materiaal”.

Maar wat moet je nu met een balkonnetje of een klein achtertuintje om toveren naar een punk trend?
Mag ik mijn geraniums nog in een bak planten? Of deze bak het gehele jaar wel gevuld met potgrond laten staan? En maar wachten op enig plantengroei.

In mijn achtertuin van de winkel is het een opslag van alles en nog wat. Hij is overwoekert door hoppe en in het midden een judasboom. Soms ruim ik het op en zie dan bakken of potten met zaailingen van de iep en esdoorn met als bodembedekker vogelmuur. Deze kruidachtige is in Frankrijk een delicatesse. Ik eet ze gewoon op zonder een sausje. Is dit het punkgedrag of ben ik de luie tuinder?

Leren omgaan met wat er groeit en dat op waarde beleven. Ik lees nogmaals het boek van Louis G. Le Roy. Natuur uitschakelen natuur inschakelen. Hij was een absolute punker in de tuin wereld. Deze man is een voorbeeld voor mij geweest. Gewoon een natuurstad bouwen met overtollig harde materialen. De natuur doet de rest.

Nog steeds in 2018 worden wij tuinmannen ingehuurd om de natuur te cultiveren naar een mooie buitenruimte. We noemen haar een tuin. Met deze punktrend ben ik dus het komende jaar werkeloos. Mijn trend is de belevingstuin. Laat je vooral niet gek maken door alweer een nieuwe trend. Blijf bij jezelf!

Een ieder heeft een droombeeld over hoe je een buitenruimte wil inrichten. Probeer deze te realiseren. Wil je kabouters in de tuin? Vooral doen. Wil je permacultuur toepassen? Vooral doen. Dan kom je dichtbij de punktuin.

Als ik dan zo brutaal mag pennen, is de Zegge, een grassoort die zo sterk is dat hij mag worden betiteld als de punkplant van 2018.

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee