Dé tuintrends van 2015
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
De tuintrends van 2015: buxus als rollende ballen
Buiten

Dé tuintrends van 2015

Elk jaar speuren we naar leuk nieuws op de Chelsea Flower Show in Londen, een van de grootste happenings op tuingebied.  Dit zijn de zeven tuintrends van 2015 die wij – straks als het lente is – meteen in praktijk willen brengen:

Tuintrend 1: buxus als rollende ballen

De buxus is een blijvertje, ook in de showtuinen van Chelsea. Maar het leuke is dat hij steeds in andere gedaantes terugkeert: ooit begonnen als klassiek haagje en decoratief gesnoeid in een pot, nu vooral als grote ballen in de tuin, omgeven door luchtiger planten.
Tip: voor een strakke vorm kun je de bollen het best snoeien in mei, juli en september. Snoeien doe je zo: begin aan de bovenkant en werk langzaam naar beneden. Kijk tussendoor steeds van een afstand of de vorm mooi blijft. Handige hulpjes bij het snoeien zijn draadvormen, elk takje dat eruit steekt, knip je af. Onder andere te koop bij De Wiltfang.

Tuintrend 2: de naaldboom is terug

De tuintrends van 2015: de naaldboom is terug
Op Chelsea zagen we ineens weer overal naaldbomen, vooral de Pinus sylvestris ‘Watereri’. Is het omdat ze vroeger in bijna elke tuin stonden, dat ze zo’n nostalgische gevoel geven? Hoe dan ook: alleen de geur doet al denken aan lange zomervakanties in de tuin van je grootouders.
Tip: de kleinere, laagblijvende soorten, zoals Pinus strobus minima zijn ook geschikt voor een ruime pot of bak en prima in vorm te snoeien. Een van onze favoriete adressen voor naaldbomen: esveld.nl.

Tuintrend 3: ronde, hoge vijver

De tuintrends van 2015: ronde hoge vijver
Waren er vorig jaar veel lange, smalle ‘kanaaltjes’ te zien, dit jaar zagen we opvallend veel ronde vijvers, vaak ook verhoogd, midden in de border. In een natuurlijke tuin gaat zo’n vijver heel mooi op in de beplanting. In een wat strakkere tuin werkt de  ronde vorm verzachtend te midden van rechte lijnen. Mooi langs de rand zijn fijne, witte bloemen, zoals geitenbaard, Camassia, ooievaarsbek, Zeeuws knoopje, spoorbloem of akelei.
Tip: voor een instant hoge vijver kun je een kunststof kuip aanschaffen, te koop bij onder andere thuistuinieren.nl. Idee: laat de ronde vijvervorm in de tuin terugkomen met buxusbollen of een rond terras.

Tuintrend 4: wilde, transparante borders

De tuintrends van 2015: wilde transparante borders met een mix van iris
De tijd van één of twee soorten planten per border is definitief voorbij. Op Chelsea zag je alleen nog wilde, geweven borders. De basis bestaat vaak uit bodembedekkers en grassen met daar bovenuit dansend op hoge stelen: irissen, papavers, salvia, Geum en Heuchera. Allemaal zorgvuldig op kleur en vorm gemengd. Mooie weefbloemen zijn: monnikskap, ruit, duizendknoop, dropplant, siertabak, Crocosmia en venkel.

Tuintrend 5: spelen met niveaus

De tuintrends van 2015: spelen met niveaus, traptreden met weelderige beplanting aan de kant

Een heuveltje, trapje of verdieping: het maakt elke tuin spannender. Deze trap heeft brede treden van gravel en een rand van cortenstaal. Verschillende groene planten groeien er lekker weelderig omheen.

Tuintrend 6: gevarieerd groen

De tuintrends van 2015: gevarieerd groen met lichtgeel en wit bloeiende planten zoals lupine

Zagen we in voorgaande jaren veel rood en koperkleurig blad tussen het groen, dit jaar ligt de nadruk op groen. De variatie zit in de bladvormen: van fijn en sprieterig, zoals grassen (Carex grayi) tot groot, rond en glimmend, zoals mansoor (Asarum europaeum). Ook varens zijn mooi in zo’n gevarieerd groenpalet. Groene bloemen mogen ook meedoen in deze trendborder, denk aan lupine, Euphorbia, tulp ‘Spring green’, vrouwenmantel en sneeuwbal. Lichtgeel en wit bloeiende planten geven wat ‘verlichting’, maar houden de border wel mooi ton sur ton.

Tuintrend 7: natuurlijke bestrating

De tuintrends van 2015: natuurlijk bestrating
De trend wordt steeds natuurlijker. Bestrating kan daar letterlijk een steentje aan bijdragen.We zagen op Chelsea veel soorten natuursteen, zoals deze ‘scoria bricks’, langwerpige, beetje blauwe stenen. Een lust voor het oog: een pad van grillige natuurstenen langs een wilde, bloeiende border. Hier passen eenvoudige ‘tuinmeubels’ bij, we zagen bijvoorbeeld een afgeplatte boomstam die als tuinbankje dienst deed.  Kijk ook eens naar de meubels die ontwerper Pieter Hoetmer maakt van boomstammen: atelier82.nl.

Fotografie: Modeste Herwig en Maayke de Ridder. Tekst: Mirjam Roskamp. Tuinontwerpers: Charlotte Rowe, Adam Frost, Harry&David Rich, Luciano Giubbilei, Patrick Collins, Cleve West, Tommaso del Buono & Paul Gazerwitz, Nicole Fischer & David Auderset

Meer lezen

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee