Trendwatching voor de tuin
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
Mirjam's tuinblog

Trendwatching voor de tuin

Vorige week gaf de internationaal vermaarde trendwatcher Lidewij Edelkoort de presentatie van haar visie op de trends voor zomer 2015. Het grote thema is ‘gathering’, dat letterlijk samenkomen betekent. Het einde van het individuele tijdperk, we gaan meer samen doen. Voor de modewereld geldt: veel stoffen zijn geplooid, gerimpeld of op een andere manier samengebonden. Tja, wat moet je daar nu mee als tuintijdschrift? Want dat is wat ik probeer te doen: het vertalen van de trends die Lidewij aangeeft naar ideeën voor Home and Garden. Soms kun je een trend letterlijk gebruiken. Zo was de millefleurs-trend van vorig jaar gemakkelijk te vertalen. Veel minibloemen voor de tuin, zowel echte, als geprinte bloemetjes op kussenhoezen en tafelkleden. Komende zomer te zien, in het juni-nummer van Home and Garden.

Eén van mijn taken voor Home and Garden is trendwatching. Nieuwe ideeën, kleuren, dessins, soorten planten en bloemen, bijzondere meubels: alles waarmee je tuin en terras kunt opfleuren. Soms komen de trends naar me toe in de vorm van persberichten in de mail. Als ze leuk en origineel genoeg zijn, krijgen die noviteiten een plaatsje in de rubriek Binnen+Buiten of in het Groene Hart van ons blad.

Voor de tuintrends bezoek ik tuinbeurzen in binnen- en buitenland, zoals de Chelsea Flowershow in Londen. Zagen we daar vijf jaar geleden nog veel strakke tuinen met rechte betonnen vijvers, nu worden de ontwerpen steeds vriendelijker en zachter. Zie voor meer hierover mijn blog.

Veel inspiratie op het gebied van (buiten)wonen doe ik op in Parijs, waar twee maal per jaar de beurs Maison & Objet wordt gehouden.
Waar ik altijd goed rekening mee moet houden is dat deze beurzen de trends aangeven voor een jaar later. Niet alles is al direct in winkels en webshops te koop. Uit enthousiasme ben ik daar wel eens de mist mee ingegaan. Twee jaar geleden zagen we op de beurzen al veel voorwerpen van koper en ook planten in die tint. Vervolgens probeerde ik snel een shopping-rubriek met het thema koper te maken, maar het viel niet mee voorwerpen te vinden die hier in Nederland te koop waren. Een jaar later zie je het overal en hebben we er in het afgelopen herfstnummer Home and Garden vier pagina’s aan gewijd.

Vroeger haalde ik ook veel inspiratie uit buitenlandse tuin- en interieurtijdschriften. Tegenwoordig zijn er inspirerende onlinetijdschriften, blogs en websites te vinden op internet. Er zijn er bij die zeer trendsettend zijn, zoals Sweet Paul Magazine. Op zoek naar een leuk thema voor een zelfmaak-productie in Home and Garden zag ik daar drie jaar geleden een origineel idee : voorwerpen ‘gedipt’ in verf. Pollepels, gymschoenen, een krukje…ook een leuk idee voor Home and Garden! Aty, onze hoofdredacteur, was niet direct enthousiast, maar vertrouwde op mijn voorgevoel. Dus dipten we kussenhoesjes, lantarens, een gordijn en plantenpotten in de verf en fotografeerden alles op een mooie veranda voor het mei-nummer van 2012. Naast zelfgemaakte voorwerpen wilden we er ook kant-en-klaar gekochte accessoires bij laten zien, maar dat was lastig. Naar later bleek waren we gewoon te vroeg! Nu zijn gedipte vazen en kussens volop te koop. Misschien hebben wij de trend wel mede gezet!

 

Meer lezen

Eén reactie op “Trendwatching voor de tuin”

  1. Margo schreef:

    Leuk artikel! Ik kijk alweer uit naar het mooie zomerse weer.. Heerlijk in de tuin vertoeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee