Dat fuchsia’s van Zuid-Amerikaanse origine zijn, dat zie je! In felgekleurde petticoats, feestjurken en kokerrokken zwieren, dansen en trippelen ze door de tuin en over het terras. Tot ver in het najaar! Om heel vrolijk van te worden.
Er zijn staande en hangende soorten. Hangfuchsia’s ‘Mantilla’ en ‘Celia Smedley’ zijn op hun mooist in een hoge pot, hangmand of als stamboompje. In de bovenste bak: de winterharde struikfuchsia magnellanica var. gracillis ‘Versicolor’.
Fuchsia’s brengen de zomer graag buiten op het terras door, op een beschutte plaats. Zet ze in de ochtend- of late middagzon. Niet in de volle zon, dan verbrandt het blad. Ze hebben altijd dorst. Geef water zodra de potkluit er droog uitziet. Sommige soorten doen het beter op een plek in de lichte schaduw.
Geef fuchsia’s vanaf moment dat de plant bloeit eenmaal per week vloeibare mest. Nu, in augustus, kun je daarmee stoppen.
Tip voor volgend jaar: veel toppen zorgt voor topplanten. Haal bij nieuwe scheuten, nadat vier bladeren zijn gegroeid, de top eruit. In de oksels vormen zich nieuwe loten. Top ook deze scheuten. Blijf dit doen tot half mei. Het resultaat: een volle plant, overladen met bloemen.
Zo kweek je zelf een stamboom
Fuchsia’s kunnen jaren oud worden. Vooral op stam geldt: hoe ouder hoe mooier. In een zinken bak verzwaard met grind, staat een stamfuchsia stabiel en waait hij niet om.
Fuchsia ‘Blue Angel’. Tip: een bloeiende fuchsia wordt topzwaar. Steek een stevige bamboestok naast de plant en bind hem hieraan vast.
Fuchsia is ontdekt op Haïti in de zeventiende eeuw door de Duitse plantkundige Leonhart Fuchs naar wie ze vernoemd is. In Chili, waar fuchsia’s in het wild groeien, bestuiven de fuchsiabloemen.
Fuchsia is een makkelijke plant, zoals zuster Clivia (Ja zuster, Nee zuster) al wist: ‘een beetje mest, een beetje zon, hij doet het best op het balkon. Geef een stekkie weg en je brengt overal geluk. Stekken kan op twee manieren:
Knip een scheut van ca. 10 cm, haal de bloemen en het onderste blad weg. In een flesje water zie je binnen een aantal weken wortels verschijnen. Plant ze uit in een pot zodra de wortels een paar centimeter lang zijn.
Steek 3 stekken direct in een pot gevuld met stekgrond. Zet de potten in een kasje. Zodra er grote waterdruppels aan het plastic hangen is het tijd om te luchten. Nieuw blad is een teken dat de stek geworteld is. Laat de plant buiten het kasje verder groeien. Stekgrond maak je zelf door 2 delen gezeefde potgrond te mixen met 1 deel scherpzand .
Op een plek in de halfschaduw groeit de winterharde Fuchsia magellanica uit tot een flinke struik van een meter hoog. Kan op een beschutte plaats zelfs uitgroeien tot een haag, prachtig om te zien zo overladen met bungelende bloemen. In Ierland groeien deze hagen uit tot twee meter hoog. De originele struikfuchsia heeft slanke rode bloemen met een paars rokje. Ze zijn er ook met een violette, lichtroze of purperblauwe rok.
Na hun eindeloze bloei storten fuchsia’s in zodra de nachten kouder worden. Vaak eindigen ze dan op de composthoop, maar met een beetje moeite help je ze overwinteren (vorstvrij maar wel koel) en geniet je komend jaar weer van je favoriete bloemen.
Fotografie: mooiwatplantendoen.nl, Picture Press. Tekst: Marie Klomp
Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee