Dorpstuinen in de sneeuw
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
Dorpstuinen in de sneeuw
Buiten

Dorpstuinen in de sneeuw

Het Noord-Hollandse dorp Broek in Waterland is in alle seizoenen mooi, maar met een laagje sneeuw is de aanblik van de dorpstuinen en -huizen in pastelkleuren en wintergroen adembenemend, én inspirerend.

Dorpstuinen en -huizen spotten
Nog geen tien kilometer boven Amsterdam ligt Broek in Waterland, omringd door weilanden en water. Het pittoreske Broek, zoals het vaak wordt afgekort, van origine een schippersdorp, telt nog geen 2500 inwoners maar heeft al eeuwenlang bekendheid in binnen- en buitenland. In de zeventiende en achttiende eeuw was het dorp het meest welvarende van Waterland.  Reders, kapiteins en rijke kooplieden verlieten Amsterdam om ‘buiten’ te gaan wonen. Ze lieten in Broek statige huizen bouwen, waarvan een aantal met het originele interieur nog is te bezichtigen. Ook kunstenaars hebben zich door de eeuwen heen laten inspireren door Broek en zich hier gevestigd.

Houten huizen van één bouwlaag
Zijn naam dankt Broek (broekig betekent moerassig) aan de oorspronkelijke ligging tussen vier meren. Bij de drooglegging van het Broekermeer in 1628 werd een kleine plas behouden, het Havenrak, nog steeds het centrale punt van het dorp. Vanwege de slappe bodem bestond het traditionele Broeker huis uit één bouwlaag, houtskeletbouw en wanden van hout.

Pastelkleuren en Broeker grijs
De monumentale huizen die door de welgestelden werden gebouwd zijn te herkennen aan de prachtige pastelkleuren. Tot ver in de negentiende eeuw werden die gebruikt. Daarna kwam het ‘Broeker grijs’ op, een modetint die doorzette in de twintigste eeuw. Broeker grijs loopt uiteen van licht- tot blauwgrijs. Schuurtjes en andere bijgebouwen zijn meestal in hetzelfde grijs of donkergroen uitgevoerd.

Overal doorkijkjes naar de dorpstuinen
In de oude dorpskern is het open karakter opvallend. Overal heb je doorkijkjes naar erven en tuinen. Dat wil Broek in Waterland ook zo houden door opengewerkte houten of ijzeren hekken als erfafscheiding te gebruiken.

Dagje naar Broek in Waterland
• Neem schaatsen en sleeën mee als het vriest. Als er voldoende ijs ligt, schrijft de KBSB toertochten uit. Vanaf 25 kilometer. Check ijsclubbroekinwaterland.nl/toertochten
• Elk voorjaar wordt een kunstroute gehouden, waarbij niet alleen ateliers kunnen worden bezocht, maar ook huizen en tuinen.
• Voor meer informatie: vvv-waterland.nl

Fotografie: Sietske de Vries

 

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee