DIY: Duurzaamheid in en rondom het huis - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
Duurzaamheid
DIY

DIY: Duurzaamheid in en rondom het huis

We weten ondertussen dat het er slecht voor staat met onze planeet en we beginnen het nu zelfs te merken. Ook al is een bijzonder hete zomer voor sommigen juist een feest, het is duidelijk een teken dat de aarde aan het opwarmen is. Maar dat niet alleen: we worden doodgegooid met de feiten over de plastic soep in de oceaan en wat kolencentrales doen met ons milieu. Maar wat doe jij als persoon aan dit soort grote wereldproblemen? Met het verduurzamen van je levensstijl kun je al jouw steentje bijdragen. Het enige wat je nodig hebt, is een beetje creativiteit in huis, tuin en keuken.

Groene energie in huis

Het eerste waarvan je je bewust mag worden in een duurzame levensstijl is het energieverbruik. Hoeveel energie verbruikt jouw huishouden eigenlijk en welke apparaten zijn overbodig – of verbruiken meer dan nodig? Stap één is energie vergelijken en kiezen voor een energiecontract met duurzame energie. Deze energie kan ook goedkoop zijn, dus het kost je waarschijnlijk niks extra’s. Ga je voor duurzame energie, dan maak je de stroommix iets groener. Iedereen ontvangt namelijk dezelfde mix van stroom uit het stopcontact. Je ontvangt dus alsnog niet enkel en alleen groene stroom.

Tochtstrips en radiatorfolie plaatsen

Daarnaast kun je in huis onderzoeken waar het tocht. Die plekken kun je dan voorzien van tochtstrips, zodat er minder warmte ontsnapt en er minder koude lucht van buiten binnenkomt. En denk ook aan de kachels zelf; maak gebruik van radiatorfolie om zoveel mogelijk warmte vast te houden.

Minder afval: de beste compost maak je zelf

De meeste huishoudens zorgen voor heel veel afval. Hoeveel vuilniszakken gooi jij per week in de kliko? Afval is een groot probleem. Veelal wordt dit afval al gescheiden; hierdoor word je je bewuster van waarvan je het meest verbruikt. Grote kans dat dit plastic is. Hou hier rekening mee bij het doen van boodschappen. Kies bijvoorbeeld voor minder producten met dubbele verpakkingen. Daarnaast is het verstandig het natuurlijke afval te scheiden als je een tuin hebt met veel groen. Dit afval kan dienen als compost. Gebruik bijvoorbeeld een leeg koffieblik of een aparte bak naast de vuilnisbak waar je de schillen en etensresten in bewaart. Deze kun je wekelijks op de composthoop in de tuin gooien. Na een bepaalde tijd verandert dit in donkere ‘aarde’ die nog veel beter is dan de compost die je koopt bij de tuinhandelaar. Zo heb je minder afval én hoef je geen compost meer te kopen.

Kleding en ander katoen hergebruiken

Om de zoveel tijd scheurt er een handdoek of komt er een T-shirt uit de was die niet meer schoon wil worden. Niet weggooien dat oude textiel! Misschien verzamel je om de paar maanden al een vuilniszak met oude kleding die in een kledingbak belandt ergens in de buurt. Je kunt van deze kleding ook zelf producten maken in een paar stappen. Denk bijvoorbeeld aan een badmat, poetsdoeken of vloerkleden. Zo hergebruik je oude kleding, koop je minder en haal je voldoening uit creatief bezig zijn. Op YouTube vind je tal van tutorials om dergelijke dingen te maken.

Alleen nog maar glas

De lege glazen saus- en jampotten zijn prima te hergebruiken. Doe er bijvoorbeeld de overgebleven pasta voor morgen in of gebruik het als voorraadbakjes. Zo hoef je geen plastic bakjes te kopen voor de verschillende kruiden, de macaroni en de rijst. Staat ook veel gezelliger dan plastic bakken. Daarnaast kun je er ook leuke kaarsenhouders of lantaarns van maken. Een leuk klusje met een gezellig resultaat, dat ook nog eens goed is voor het milieu.

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee