De voor- en nadelen van een open trap - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
trap
Huis

De voor- en nadelen van een open trap

Je ziet ze steeds vaker, open trappen. Wat is een open trap eigenlijk? Een open trap is een trap waarbij de traptreden geen stootborden hebben. Ze worden vaak in woonkamers gebruikt en in kleine ruimtes. Ook worden ze in grote ruimtes gebruikt waar de trap middenin de ruimte staat. Het is dus een echte alleskunner. Zoals bij elk type trap zitten er voor- en nadelen vast aan de open trap. Wil je een trap kopen? Dan zijn deze belangrijk bij de keuze voor een type trap.

Voordelen

De grootste voordelen van een open trap liggen in de esthetiek. Doordat er geen stootborden bij de traptreden gebouwd zijn geeft de trap een heel ander gevoel dan een trap die wel stootborden heeft. Door de openheid van de treden creëer je ook een gevoel van openheid in de ruimte waar de trap staat. Het gevoel van ruimte is iets wat veel mensen in hun huis willen hebben. Zeker in kleinere woningen kan het erg helpen. Ook geeft het het gevoel dat verschillende verdiepingen meer met elkaar verbonden zijn, iets wat ook helpt met het creëren van het gevoel van ruimte. Het heeft esthetisch ook nog een andere uitstraling. Het geeft ook een moderne en stilistische uitstraling. Dit kan in sommige interieurs geweldig staan. Verder heeft het nog een veel praktischer voordeel. Trappen die geen stootborden bij de treden hebben, zijn veel makkelijker schoon te houden dan trappen waarbij de treden wel stootborden hebben. Je kunt ze veel makkelijker stofzuigen en poetsen en het onderhoud zal daarmee voordeliger uitvallen. Over voordeel gesproken, de bouw van een open trap kost vaak minder dan een trap die wel stootborden heeft. Wanneer je voor een bouwpakket trap kiest, dan ben je ook minder tijd kwijt om deze te plaatsen.

Nadelen

Het grootste nadeel van een open trap is het meest merkbaar bij grotere ruimtes. Een open trap laat namelijk meer warmte door dan een trap waarbij de traptreden wel stootborden hebben. Hierdoor kan er veel warmte verloren gaan in de ruimte waarin de trap staat. Dit kan tot een hogere stroomrekening leiden, zeker bij grotere huizen. Bij kleinere ruimtes is het minder het geval, maar zeker nog iets om over na te denken. Buiten dat het meer warmte doorlaat laat het ook meer geluid door. In oudere huizen kan dit problematisch zijn in combinatie met houten vloeren. Voor appartementen in de stad is een open trap dan ook misschien niet de beste keuze. Een ander nadeel, wat maar voor sommige mensen iets is om te overwegen, is dat een open trap voor kleinere kinderen niet de veiligste trap is. De kleine koters kunnen door de gaten tussen de treden vallen.

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee