De toren van Ticco - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
DIY

De toren van Ticco

 

Het begon allemaal met de verbouwing van zijn huis. Dat bleek zo rot als een mispel, waardoor Ticco Maagdenberg zich gedwongen zag het helemaal te strippen. Met als resultaat een ‘ruw’ huis. ‘Dat heb ik toen maar zo gelaten. Maar als tegenhanger wilde ik een levende, groene muur in de keuken, ook omdat ik houd van lekker eten.’ Toen hij de prijzen van verticale tuinen zag, ging hij – ondernemer pur sang – op internet op zoek naar een eigen systeem.

En vond?

‘Ik wist niets van planten, had bij wijze van spreken nog nooit een plant water gegeven. Ik ben van alles gaan testen, en heb uiteindelijk zelf een vezel ontwikkeld, waarop bacteriën zich hechten en plantenwortels goed gedijen. Het werkt geweldig. Thuis heb ik nu een wand met munt, courgette en kerstomaten.’

De groene toren was geboren

‘Ja, het zijn pilaren van 25 cm breed, die je vrij in een ruimte kunt plaatsen, maar je kunt ze ook koppelen en tegen een muur of schutting in de tuin of op het balkon zetten. Het water wordt via een reservoir – een vaas, zinken teil of aquarium zelfs – rondgepompt. Af en toe water bijvullen, verder heb je er niet veel omkijken naar.’

ticco

Hoe nu verder?

‘Het gaat heel hard. Ik ben pas driekwart jaar bezig en krijg alleen maar positieve reacties als ik met de groeitorens op beurzen en evenementen sta. Bizar. Niet alleen van particulieren, ook van bedrijven. Maar ik wil het rustig aan doen, zelf mijn weg uitstippelen. Ik heb net een kas van 1000m2 gehuurd om daarin van alles uit te proberen, zoals vergeten groenten en graan. Een gepensioneerde tuinman helpt me. Ik ben dit puur uit passie begonnen en wil een goed product leveren, geen eendagsvlieg zijn.’

Meer info: Grow your things.

Meer lezen

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee