Zelf maken: 5 nieuwe ideeën voor groen in huis
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
Nieuw groen in huis: planten op tafel en zwevend erboven
DIY

Zelf maken: 5 nieuwe ideeën voor groen in huis

Wie niet kan wachten met tuinieren, kan nu alvast binnen beginnen. Ga los met deze 5 nieuwe ideeën voor groen in huis: zwevende planten, terrariumtuintjes en groene, levende schilderijen.

Nieuw groen in huis 1: terrariumtuintjes

nieuw groen in huis: kamerplanten in glazen weckpotten

Vul glazen weckpotten met vetplanten. Zet ze tussen kiezelstenen of met potje en al in het glaswerk. Elk tuintje op zich wordt zo een bezienswaardigheid. Vetplanten zijn niet veeleisend; ze hebben weinig verzorging nodig.

Nieuw groen in huis 2: zwevende tuin

Nieuw groen in huis: zwevende plantenbollen
Kamerplanten zijn bezig met een revival, terug van veel te lang weggeweest. Nu ook hangend of zwevend (het is maar hoe je het noemen wil), waardoor er altijd plaats voor ze is. Is de vensterbank vol, dan is er nog ruimte aan het plafond. De pot wordt vervangen door groen mos en met plant en al opgehangen. Ook wel ‘string garden’ genoemd. Licht en elegant, alsof de planten leven van de lucht. Maak het jezelf niet te moeilijk en begin met kleine planten die maar weinig verzorging nodig hebben zoals minivarens, kleine vetplanten en sierasperges.

Nodig
• schaar
• touw
• nylondraad
• ijzerdraad
• platmos 20 x 20 cm
• potgrondblokje
• steekschuim
• kleine planten* (zoals Muehlenbeckia maori, varen, Rhipsalis, Chinees lantaarnplantje en parapluplant)
• plantenspuit

Leg het stuk platmos met de groene kant naar boven op tafel. Plaats het schuim (nat) in het midden van het platmos. Prik met ijzerdraad door het schuim zodat je een gaatje krijgt. Haal daar het touw doorheen waar je later de bol aan kunt ophangen.
Leg om het schuim nu wat potgrond. Vouw het platmos om het schuim, waardoor er een bol ontstaat. Draai daar met nylon een netje om.
Prik met het ijzerdraad gaatjes in de bol en steek de plantjes ertussen. Spuit je zwevende planten nat met de plantenspuit. Bron: mooiwatplantendoen.nl

* Voor mosballen met wat grotere planten kun je ook deze werkwijze aanhouden, mits het stuk platmos groot genoeg is om de wortels te bedekken. Als ze wat aan de lange kant zijn, kun je ze voorzichtig opvouwen.

Mosballen water geven
Mosballen hebben al naar gelang de wensen van de plant van tijd tot tijd een dompelbad nodig. Vul een emmer met water. Houd de mosbal onder water totdat er geen luchtbellen meer opborrelen. De plant heeft dan meer dan genoeg water opgezogen. Laat de mosbal uitlekken op een rek.

Kant-en-klare zwevende tuin
Fedor van der Valk is een ware meester in het maken van hangende planten. Zijn String Gardens, geïnspireerd op de Japanse kokedama, zijn te koop bij verschillende bloemenwinkels. Je kunt zijn creaties bewonderen op stringgardens.com.

Nieuw groen in huis 3: groen, levend schilderij

nieuw groen in huis: hertshoornvarens aan de wand

Niet één, maar vier hertshoornvarens als levend schilderij aan de wand. Zo wordt deze jarenvijftigplant helemaal van nu. Bevestig de varens op een ‘plantenbed’: een plankje of stuktuinturf met daarop een laag veenmos. Vouw er kippengaas over met een uitsparing voor de bladeren. Beste plek: schaduw en warm (tussen de 18 en 22 °C).

Nieuw groen in huis 4: verticale tuin

nieuw groen in huis: verticale tuin: kamerplanten-in-goot

nieuw groen in huis: hertshoornvarens aan de wandVoor deze verticale tuin zijn wit gespoten plastic dakgoten gebruikt. Leg er een laagje hydrokorrels in voor een goede waterregulatie en daar potgrond op met een RHP-keurmerk. Houd wel twee centimeter ruimte tussen de potgrond en de bovenkant van elke goot, zodat gietwater er niet overheen kan lopen.
Kies planten die wat hun verzorging en standplaats betreft dezelfde wensen hebben, maar verschillend zijn in bladvorm. Neem van elk soort enkele exemplaren en laat ze verspringend in de goten terugkomen. Hier staan venushaar, krulvaren, tongvaren, Dieffenbachia en olifantspoot. Hang de plantengoten niet in de volle zon.

Nieuw groen in huis 5: industriële standaard voor stoere kamerplanten

Nieuw groen in huis: drie yucca's op een rijtje

Nodig
•  8 stukjes koperen (waterleiding)pijp:
4 voor de pootjes, 2 voor de lange kant, 2 voor de kopse kant
• 4 45°-boogjes
• 4 T-koppelingen
• constructielijm
• kleine pijpensnijder
• meetlat
• potlood
• 3 yucca’s
• 3 verweerde terracotta potten

Meet en teken de stukjes koper af. Zorg dat het frame niet te groot wordt: wel kleiner dan de potranden maar groot genoeg zodat de potten er voor een groot deel in passen. Snijd met de pijpensnijder de stukjes pijp op maat.
Maak met de stukjes pijp, de hoekstukken en T-koppelingen een rechthoek die rust op vier pootjes. Lijm de koppelingen met constructielijm aan elkaar en laat goed drogen.
Plant de yucca’s in de potten en hang ze daarna in de constructie. Mocht er een gaatje onder in de pot zitten, dan is het handig de planten aan het aanrecht water te geven zodat het water daar kan weglopen. Bron: mooiwatplantendoen.nl

Productie: Nicoline Olsen en Fillipa Asved. Fotografie: VKStock

Meer lezen

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee