De juiste tafel kiezen - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
eettafel
Eetkamer

De juiste tafel kiezen

Waar let je op bij het kiezen van een eettafel? Welke vorm kies je, welke stoelen en welke materiaal. Hieronder een korte uitleg om je op weg te helpen bij je keuze.

Vorm

Het voordeel van een ronde tafel is dat er geen hoeken zijn. Er zijn dus geen vaste zitplekken. Natuurlijk zijn er verschillende afmetingen. De meeste tafels zijn van 90 cm tot en met 180 cm. Een vierkante tafel heeft gelijke zijdes waardoor het een moderne look heeft. Nadeel is dat de tafel behoorlijk wat ruimte eist. Een ovale eettafel lijkt qua afmetingen wel op een rechthoekige. Beide hebben twee lange zijdes. Alleen het prettige van de ovale vorm is dat je overal plaats kunt nemen doordat er geen hoeken zijn.

Stoelen

Of je nu van lang of kort tafelen houdt, het is sowieso belangrijk om goed te zitten aan tafel. De gemiddelde zithoogte voor een eetkamerstoel is 43 à 46 centimeter en de ideale breedte varieert van 46 centimeter tot 59 centimeter. Dit verschilt bij een stoel met of zonder armleuning. Als je kiest voor eetkamerstoelen met armleuningen, let er dan op of de armleuningen onder de tafel passen. Als de stoel onder de tafel geschoven kan worden, neemt dit minder ruimte in.

Materialen

Tafels zijn verkrijgbaar in erg veel verschillende materialen. Welk materiaal het meest geschikt is, hangt af van verschillende factoren, zoals inrichtingsstijl, smaak, kwaliteit en prijs. De meest voorkomende materialen zijn hout, metaal en glas en een combinatie van deze verschillende materialen. Houten tafels zijn de meest populaire tafels. Eikenhout is de bekendste en meest gebruikte houtsoort voor tafels. Het heeft een stoere en robuuste uitstraling, is duurzaam en heeft in vergelijking met andere houtsoorten een goede prijs-kwaliteitsverhouding.

Ruimte

Houd rekening met de loopruimte bij het kiezen van de afmeting van een nieuwe tafel. Reken voor een looppad achter de stoelen langs ongeveer 1.20 meter. Er kan dan makkelijk gepasseerd worden terwijl iemand op de stoel zit. Hoeft er niet regelmatig gelopen te worden, dan volstaat 70 cm ruimte om de stoelen naar achteren te kunnen schuiven.

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee