De 3 grootste fabels rond deurmatten - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
deurmat
Huis

De 3 grootste fabels rond deurmatten

Het is een klein maar vaak essentieel gedeelte van het interieur van je huis, de deurmat. Het helpt om je huis te verdedigen tegen de viezigheid van buiten. En niet alleen je huis, ook je schoenen blijven langer mooi door de hulp van de deurmat. Toch is niet iedereen overtuigd van het nut van de deurmat. Veel van de redenen hiervoor zijn echter fabeltjes.

Een deurmat helpt niet tegen modder

Het fabeltje wat je het meest hoort, is dat een deurmat niet tegen modder bestand is. Dit is natuurlijk niet het geval. Een deurmat voor binnen, ook wel een droogloopmat genoemd, is specifiek ontworpen om hardnekkig vuil zoals modder tegen te gaan. Zeker tegen de natte modder in de herfst is het een echt beest. Doordat deze matten veel absorptievermogen hebben en een schurende werking hebben, komt het meest hardnekkige vuil goed los en blijft het vocht in de mat zitten. Zo helpt het tegen ieder type modder. Een tip is om, naast een deurmat binnen, ook een deurmat buiten neer te leggen. Deze heeft de functie om grof vuil van de schoenen af te halen, waardoor de last van de droogloopmat wat verlicht wordt.

Een deurmat houdt alleen grof vuil tegen

Dit is het enige fabeltje waar iets in zit doordat het geen rekening houdt met de verschillende typen deurmatten. Er is inderdaad een type deurmat dat voornamelijk grof vuil tegenhoudt. Dit is de deurmat die je buiten neerlegt, ook wel de schoonloopmat genoemd. Deze heeft een borstelende werking en is daardoor het meest effectief tegen grover vuil op de schoenen. Toch kun je met dit type deurmat al veel verder komen, mits het een mat van goede kwaliteit is. Door de borstelende werking kan bij goed vegen veel meer dan alleen grof vuil worden verwijderd. Het enige wat wel altijd overblijft, is vocht. Vandaar dat het slim is om deze buitenmat met een droogloopmat binnen te combineren.

Een deurmat helpt niet omdat mensen na vegen toch doorlopen

Dan komen we aan bij de meest voorkomende fabel, veel mensen denken dat een deurmat niet helpt omdat mensen na een paar keer vegen toch met hun schoenen het huis in lopen. Of ze vegen zelfs helemaal niet. De deurmat werkt echter al zonder goed gebruik. Een deurmat binnen, de droogloopmat, neemt al door erop te stappen vocht op van de schoenen. Met vegen komt ook het grootste gedeelte van het vuil mee. Vocht is misschien wel de grootste vervuiler van je huis, doordat alles wat nat is ergere vlekken achterlaat dan droog vuil. Als de gewoonte is om enkele keren te vegen, zeker als er zowel een binnen- en een buitenmat ligt, wordt het grootste gedeelte van het vuil buiten gehouden. Dit scheelt een hoop schoonmaakwerk.

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee