Creëer meer privacy met de Portugese laurier als erfafscheiding - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
portugese laurier
Tuinplanten

Creëer meer privacy met de Portugese laurier als erfafscheiding

Kan jouw tuin een groene touch gebruiken? Of wil je graag meer privacy creëren op je buitenplaats? Dan is de Portugese laurier de ideale haagplant!

De Portugese laurier struik is een prachtig plaatje om te zien. Het heeft middel- tot donkergroene bladeren die wat dikker van structuur zijn dan andere heestersoorten. Het glanzende blad voelt dan ook wat leerachtig aan. Ondanks dat de naam misschien anders doet vermoeden is de Portugese laurier een winterharde struik die geen blad verliest. Hierdoor kan je het gehele jaar genieten van zijn groene uiterlijk. Een ware verrassing zijn de volle trossen met witte bloemen. Deze verschijnen aan het eind van het voorjaar aan de Portugese laurierstruik en bloeien tot het begin van de zomer door. Een ware lekkernij voor bijen en vlinders die er dan ook in grote getale op af komen. Wanneer je de Portugese laurier een plekje geeft in je tuin krijg je deze mooie insecten er dus gratis bij.

Portugese laurier struik als erfafscheiding

De Portugese laurier uit de kwekerij wint steeds meer terrein als erfafscheiding. Geen wonder, want het kent een fraaie, dichte begroeiing die toch niet breed uitwaaiert. Je kan het tot grote hoogtes uitgroeien waardoor je altijd lekker beschut zit achter je haag en de privacy van je tuin gegarandeerd is. Om de Portugese laurierhaag in topconditie te houden dien je het wel één maal per jaar te snoeien. Doe dit aan het einde van de zomer, eind augustus of begin september. Omdat de Portugese laurierstruik dikke takken vormt is de snoeibeurt overslaan geen goed idee. Dan moet er het jaar erop een zaag aan te pas komen om ze af te kunnen zagen.

Het bestellen van de Portugese laurier

De Portugese laurier kun je kopen in het tuincentrum of bij een gespecialiseerde kwekerij. Het is vaak goedkoper om de haagplant te kopen in een kwekerij omdat de planten hier rechtstreeks uit de kweekkas of van het land worden gehaald. Daarnaast heb je bij een kwekerij vaak meer keuze qua hoogtematen. Je vindt hierdoor gegarandeerd een Portugese laurier die past bij jouw wensen. Begin klein met een plant van 20cm of plaats direct een Portugese laurier van drie meter in de tuin. Als je kleine planten koopt, zal het uiteraard wat langer duren voordat je een volle haag creëert. Houd rekening met het feit dat de Portugese laurier ongeveer 25cm per jaar groeit. Als je de haagplant regelmatig snoeit, zal hij sneller vertakken. Hierdoor geniet je eerder van een mooie, volle haag. Hanteer wel de juiste hoeveelheid planten per strekkende meter. Zo voorkom je dat de planten elkaar verdrukken of dat de haag juist te iel blijft qua vorm.

Foto: A. Barra / CC-BY-SA-3.0

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee