Calathea: Wat & Hoe - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
calathea white star
Kamerplanten

Calathea: Wat & Hoe

Een prachtige, maar niet altijd even makkelijke kamerplant: de Calathea. Maar zodra je weet hoe je met hem om moet gaan, is de verzorging een fluitje van een cent. Lees hier alles wat je moet weten deze plant.

Wat Calathea?

Wij zijn helemaal in de ban van Calathea’s: kamerplanten die bekend staan om hun bladeren met bijzondere vormen en vooral dessins. Soms heeft het blad zelfs een bordeauxrode achterkant en een groene voorkant, of er staat een witte tekening op het blad. Alsof iemand met de hand de bladeren heeft beschilderd.

Grote kans dat je dus uitkomt bij Calathea als je op zoek bent naar een kamerplant met mooie bladeren. Er zijn verschillende soorten van deze plant, elk met een net iets ander blad.

Er gebeurt nog meer met de bladeren: ’s nachts rolt de plant zijn blad op (of overdag als het warm is) om het ’s ochtends licht ruisend weer te openen. Bovendien zuiveren ze de lucht in huis.
Deze plantensoort komt oorspronkelijk uit het dichtbegroeide en regenachtige oerwoud van Zuid-Amerika. Niet zo gek dus dat hij houdt van schaduw en voldoende water.

Extra bijzonder aan deze kamerplanten is dat het geen kweekvormen zijn, maar gewoon de oorspronkelijke soort, zoals die ook in het tropisch oerwoud staat te stralen.

Tip: Deze planten doen het goed bij elkaar: zet een (planten)tafeltje vol met verschillende soorten Calathea’s zodat de verschillende soorten bladeren nog beter worden geaccentueerd.

Hoe Calathea?

  • Water: geef geregeld water en houd de grond licht vochtig.
  • Plek: licht, maar voorkom direct zonlicht.
  • Verzorging: nevel met lauw water.

calathea

Beeld boven: Calathea majestica ‘White Star’.

Beeld onder: Calathea ‘Marion’ (rechtsboven), Calathea makoyana (rechtsonder).

Meer weten over deze en andere mooie bladplanten? Lees Home&Garden nummer 1 uit 2017.

Meer lezen

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee