Calathea: Woonplant van de maand november - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
Calathea
Kamerplanten

Calathea: Woonplant van de maand november

Calathea kenmerkt zich door de prachtige tekening van het blad en de rijke keuze in bladvormen, van rond en ovaal tot lancetvormig. Dat blad heeft niet alleen luchtzuiverende eigenschappen, maar leeft bovendien op een unieke manier met je mee dankzij een dag- en nachtritme. Tussen het blad en de steel zit een soort gewrichtje dat beweging mogelijk maakt. Als het donker wordt, sluiten de blaadjes zich en als het stil genoeg is, is het ritselen van de sluitende blaadjes te horen. Wordt het licht, dan ontvouwen ze zich weer.

Herkomst

Calathea groeit in het tropische regenwoud, in warme en vochtige omstandigheden. Hij gedijt daar vooral op beschutte, niet al te lichte plekken, rond woudreuzen die het licht filteren.

Keuze assortiment Calathea

Er zijnveel verschillende Calathea’s. Er zijn enkele soorten die als bloeiende plant worden verkocht, waarvan de C. crocata, met oranje bloemen, de bekendste is, met cultivars als Tassmania en Candela. Andere bloeiende Calathea’s zijn C. warscewiczii (wit) en C. ‘Bicajoux’ (roze). De overige Calathea zijn schitterende decoratieve bladplanten met bijzondere bladtekeningen- en kleuren. Veel soorten worden gekenmerkt door een bordeauxkleurige achterzijde van het blad. C. lancifolia en C. makoyana zijn al heel lang bekend, nieuwer zijn  C. rufibarba, zebrina en C. orbifolia. Calathea wordt aangeboden van kleine compacte plant tot potreus.

Verzorgingstips voor Calathea

Bij aankoop goed inpakken, Calathea kan niet tegen kou.
Calathea staat in huis graag licht en warm, laat de temperatuur niet onder de 12°C komen.

  • Hoe bonter het blad des te meer licht gewenst is, al kan felle zon beter worden voorkomen. Als de plant te donker staat zal de bladtekening verdwijnen.
  • De kluit mag altijd een beetje vochtig zijn. Giet bij voorkeur met water op kamertemperatuur.
  • Eventueel sproeien (of in de zomer buiten in een bui zetten) om de luchtvochtigheid te verhogen, dat voorkomt droge bladranden en bladpunten.
  • Elke maand wat plantenvoeding geven houdt het blad mooi en de groei erin.
  • Geel of bruin blad kan worden verwijderd.

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee