Favoriete kamerplanten - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
kamerplanten
Binnen

Favoriete kamerplanten

kamerplanten

Sinds de jaren ’70 zijn ze niet zó populair geweest: kamerplanten. In alle maten en vormen sluiten we ze weer in onze armen. Met groot en dramatisch of klein en ragfijn blad, luchtzuiverend of eenvoudigweg oogstrelend. Laat je inspireren door onze stylingideeën en zet je deur wijd open voor nieuwe huisgenoten.

Foto hierboven: Elke lievelingsplant verdient zo’n podium. Op de voorgrond: onze redactie-pannenkoekplant (Pilea peperomioides), in het buitenland bekend als Chinese money plant. Sporadisch verkrijgbaar bij tuincentra.

kamerplanten

Maak een extra hoekje in huis met een paar grote planten en een uitnodigende stoel. De hoge drakenbloedboom (Dracaena) met zijn spichtige blad en de breed uitwaaierende gatenplant (Monstera deliciosa) vullen elkaar goed aan. Allebei hebben ze niet veel licht nodig, zeker geen direct zonlicht. Frissen op van een wekelijkse sproeibeurt.

Fauteuil Ekenäset, vloerkleed 70 x 250 cm (ikea.nl). Kussen bekleed met stof van Barbara Osorio (wva.nl). Manden (itsloft.nl). Vloerlamp Loft (Jieldé via fensdecor.nl).

kamerplanten

De vakken van een postsorteerderkast zijn ideaal om een verzameling groen in uit te stallen. Hier staan retro-hangplanten als het Chinese lantaarntje (Ceropegia woodii) en erwtenplantje Senecio woodii met ovaalvormige erwten (Senecio rowleyanus heeft kogelronde erwten), aangevuld met stekjes en staande planten.

Postsorteerkast (old-basics.nl). Groene plantenpotten, zwarte opbergzakjes, matzwarte pot, grote pot links van de kast (intratuin.nl). Oude klossen garen (loods5.nl). Plantenschaar (dille-kamille.nl). Zwart metalen kruk (hetkabinet.nl). Naast de kast oude schoolplaat (antiquariaatvanhoorn.nl). Overige spullen (privébezit).

kamerplanten

Foto links: Een pop-up vensterbank is snel gemaakt door een stoer houten bankje te gebruiken. Kleed aan met een mix van tropische bladplanten. Deze vier vinden het heerlijk om geregeld te worden besproeid. Ook goed om te doen als Calathea-blad bruin wordt en zich oprolt, een teken dat het in huis te droog is. Mooi meegenomen:Calathea’s zuiveren lucht.

Grijze houten bank (old-basics.nl). Grasmand (itsloft.nl). Oude groene metalen koffer (hetkabinet.nl). Betonlook potten, witte waterkan, donkergroene pot (intratuin.nl). Houten gazelle en zwarte draadmand (privébezit).

Foto rechts: Kamerlinde (Sparmannia africana) is niet de makkelijkste roommate die je je kunt wensen, maar dat beeldschone, lentegroene blad maakt alles goed. De plant floreert bij een lichte ruimte of een beschutte plek buiten. Geen volle zon. Snoei geregeld om hem in vorm te houden. Als hij zijn blad laat vallen, heeft dat waarschijnlijk te maken met een gebrek aan water en voeding.

TIP Zet hem af en toe buiten, daar knappen planten over het algemeen sowieso enorm van op.

Lees ook:
DIY: Pannenkoekplant stekken
Pannenkoekplant: Wat & Hoe
Favoriete kamerplanten
Lepelplant: Wat & Hoe
Avocadoplant: Wat & Hoe

Fotografie: Sjoerd Eickmans. Styling: Moniek Visser. Met dank aan: Mooiwatplantendoen.nl

Meer lezen

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee