botanisch tekenen: houd de zomertuin vast
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
botanisch tekenen: bureau en stoel in hoekje huis met bloemenprenten aan de wand
DIY

Botanisch tekenen: houd de herfsttuin vast

Voor botanisch tekenen heb je maar een klein hoekje nodig, en een bureau en stoel
Pak pen of penseel om de herfsttuin vast te leggen. De smaak te pakken? Volg een workshop of cursus botanisch tekenen. ‘Iedereen kan het leren,’ zegt botanisch kunstenaar Anita Walsmit Sachs. Yes!

Geluk zit in een klein hoekje. Nodig zijn een bureau, in dit geval een metalen tuintafel, en een fijne stoel. Verder is het een kwestie van work in progress: hoe meer eigen werk én dat van anderen hoe sfeervoller.

Metalen tuintafel (extravert.nl). Spijlenstoel, houten archiefbak, schriften, houten tekenhand, kartonnen doos, set van 5, glazen vaas, plantenpot (met rode-koolplant), bloemenschaartje (alles hay-amsterdam.com). Bureaulamp (themanor.nl). Houten tekendoos (dille-kamille.nl) geschilderd in Dix Blue 82 (farrow-ball.com). Aan de wand verschillende prints op karton (repros.nl). Eikenhouten blok (loods5.nl). Grafietpotloden, zachte kwast, blauwe en bruine bister (kleurpigment), gum, fineliner en vel tekenpapier (vanbeekart.nl).  Aardewerken mok, met oregano (maisonnl.com). Zwart metalen haken (gamma.nl). Klos lint (sissy-boy.nl). De wand is geschilderd in de kleuren Nocturne Blue 28-24D en Slate blue 28-32T (van-sand.nl).

botanisch tekenen: op schilderslinnen tekening en materialen als kwasten, liniaal en pen
Goed gereedschap maakt botanisch tekenen nog leuker

Voorbewerkt schilderslinnen als ondergrond, porseleinen schilderspalet, houtskoolpenhouder, papieren doezelaar, houtskool, kroontjespen en reispenseel van marterhaar (vanbeekart.nl). grijsblauw bordje van keramiek (vivianhann.com) met daarop links een chocolade-cosmos en rechts een schermbloem uit de berm. Metalen liniaal, vergrootglas (hema.nl). Pentekening van illustrator Maartje van Noort (maartjevandennoort.nl).
botanisch tekenen: schildersezel met bloemenschilderij

Zo’n tafelschildersezel is gemaakt om op te werken, maar leent zich net zo goed voor een expositie van eigen werk

Houten tafelschildersezel, metalen tekenklem, pastel krijt (vanbeekart.nl). Ets en foto geprint op karton (repros.nl). Glazen schaaltje en bakjes (hay-amsterdam.com).

Tip Maak van je eigen werk een heus kunstwerk. Laat je tekening, schets of aquarel uitvergroten en printen op stevig karton, bijvoorbeeld bij Repro’s in Amsterdam, waar je kunt kiezen uit gerecycled grijs karton of wit museum karton (repros.nl).

Cursus of workshop botanisch tekenen
‘Je leert precies waar je op moet letten’

Zin in een cursus of workshop botanisch tekenen? De Vereniging van Botanisch Kunstenaars Nederland geeft ze voor beginners en gevorderden. 6 vragen aan botanisch kunstenaar Anita Walsmit Sachs, een van de oprichters van de vereniging.

Ineens houden we allemaal weer van botanische prenten, waar komt dat enthousiasme vandaan?
‘De interesse voor de natuur is toegenomen, door het veranderende klimaat en milieu. We zijn er allemaal mee bezig. Bij mij op tekenles hoor ik vaak van leerlingen dat ze nu heel anders naar de planten in hun tuin kijken. Het is een bewustwordingsproces.’

Wat is de charme van botanisch tekenen?
‘Net als bij de huidige kleurboekentrend vraagt botanisch tekenen om concentratie en aandacht. Je wordt er rustig van. Of een beetje gek, dat kan ook, haha!’

Kan iedereen het leren?
‘Als je graag wilt, komt het goed. Echt, iedereen kan het leren. Als je talent hebt of al eerder cursussen hebt gevolgd zoals modeltekenen, heb je het in no-time onder de knie. En anders kost het wat meer tijd. Het is een analytische manier van kijken en tekenen. We leren je waarop je moet letten.’

Basismateriaal?
‘Potlood, daarna aquarel of pen en inkt. Omdat het gedetailleerd werken is, gebruiken we heel glad aquarelpapier.’

Met welke bloem start de beginner?
‘We beginnen met bloembollen, herfstbladeren, uien of vruchten. Die liggen stil. Bloemen veranderen te veel.’

Welke bloem is jouw favoriete model?
‘Tulpen, die vind ik gewoon leuk. Ze zijn redelijk simpel, met hun pronte, duidelijke vorm. Eerlijk en super Hollands.’

Kijk voor cursussen, workshops en meer informatie op botanischkunstenaarsnederland.nl

Fotografie: Saskia van Osnabrugge,  Jeroen van der Spek. Styling: Maaike Koorman. M.m.v. extravert.nl

Meer lezen

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee