Kraaybeekerhof in Driebergen is een groen paradijs dat erg veel te bieden heeft: van pluktuin tot landgoedwinkel, van workshop tot restaurant. 7 redenen waarom je hierheen wil!

1 BLOEMEN PLUKKEN MET STRIPPENKAART
Marieke: ‘Koop een strippenkaart in de landgoedwinkel en sla je slag in de prachtige pluktuin van zo’n 1000 vierkante meter groot. Aan het begin van de zomer kleurt een zee van bloeiende papavers hem indrukwekkend rood. Maar er groeit en bloeit, afhankelijk van de tijd van het jaar, natuurlijk veel meer: Dahlia, Zeeuws knoopje, teunisbloem, Cosmea, goudsbloem, ereprijs en floks bijvoorbeeld. Hettie, baas van de bloementuin, hanteert één gouden regel voor het knippen van de bloemen: dat moet gebeuren vóór 12.00 uur, anders worden de bloemen snel slap. Goed om te weten: de prijs van de strippenkaart kan ter plekke worden bepaald.’

Kraaybeekerhof TheoOppertuinman Theo

2 LANDGOEDWINKEL
‘Als we bij de landgoedwinkel zijn, komt oppertuinman Theo net aanlopen met een kruiwagen vol vers geoogste pastinaak uit de enorme (3000 m²) moestuin, die naast de winkel ligt. Biologisch dynamisch geteelde regenboogsnijbiet, blauwschokkers, paarse aardappelen, blauwe koolrabi en gele bietjes liggen er al naar je te lonken. En als er een overschot aan kroppen sla is, neemt Theo ze mee naar een natuurwinkel in Amersfoort: ‘Ik moet toch die kant op.’ Op zijn fietskar passen zes kratten.’

3 DE GODDELIJKE BRODEN VAN ERIK
‘Eerst even een stuifje bloem,’ zegt Erik, voordat hij begint aan het kneden van het speciale deeg. Drie keer per week bakt hij op ambachtelijke wijze brood op Kraaybeekerhof en alléén in de nacht van maandag op dinsdag gebruikt hij de houtoven. De broden van Erik zijn beroemd in de omgeving en op zondag pakt hij extra uit: dan maakt hij croissants die 12 uur moeten rijzen, heerlijke patisserie, gevulde brioche en verschillende soorten speltbroden. Maar zijn specialiteit is de warme appeltaart. Die alleen al vinden wij genoeg reden om het landgoed te bezoeken.’ Ook hier online te bestellen.

4 ETEN IN HET VOORMALIGE KOETSHUIS
‘Wat je krijgt als tuinman en chef-kok nauw samenwerken? Een explosie van smaak en kleur op je bord! De seizoensoogst uit de eigen tuin bepaalt voor een belangrijk deel wat er op het restaurantmenu komt. ’s Morgens nog op het land, ’s middags op je bord. Verser kan het niet. Bedrijfsleider Tom: ‘Omdat we veel contact hebben met de voedingsdeskundigen van onze academie, is er veel kennis over gezond eten. Als je een voedselallergie hebt, houdt de keuken daar rekening mee.’ Het restaurant is gevestigd in het voormalige koetshuis. In de zomermaanden kun je ook eten op het terras aan de vijver. Onder een  groen bladerdek kiezen we als lunch een proeverij, die uit allerlei kleine gerechten bestaat, zoals venkelmuffin, bietenmousse met geitenkaas en mini-appeltaart toe. Kunnen we je aanraden!’

Kraaybeekerhof Koetshuis

5 BIJENTUIN
‘De bijen van Kraaybeekerhof worden niet speciaal gehouden voor de honing. Jos leidt vanuit de eigen academie van het landgoed imkers op en daar heb je volken voor nodig, vandaar de 13 kasten, puur lesmateriaal. De bijenstal staat in de prachtige drachtplantentuin – aangelegd door Marian – vol bloemen, struiken en bomen waar de bijen zich tegoed kunnen doen aan nectar. Jos: ‘Bijen zijn heel belangrijk voor de natuur, bestuiving is belangrijk voor gewassen en heeft een gezond makende werking op planten.’ De cursus ‘biodynamisch imkeren’ is geschikt voor beginnende en gevorderde imkers.’

6 WORKSHOP EN CURSUS
‘Omringd door groen, terug de schoolbanken in, dat kan op dit landgoed want het heeft een heuse academie. De opleidingen, cursussen en workshops staan allemaal in het teken van ontwikkelen van bewustzijn over aarde, voeding en gezondheid. Ze variëren in duur van een kruidenworkshop van een middag tot een driejarige opleiding tot voedingsdeskundige. Aan deze academie zijn ongeveer 30 leraren verbonden.’ Kijk voor meer info op de site van Kraaybeekerhof.

7 WANDELEN IN HET GROEN
‘Kraaybeekerhof maakt deel uit van een reeks landgoederen van de Stichtse Lustwarande, die uit verschillende landhuizen en buitenplaatsen bestaat. Vanaf het Kraaybeekpad begint een rondwandeling van zo’n vijf kilometer. Vraag op het landgoed naar een folder met de route en informatie over de omgeving. ‘Onthaast u’ staat er op bordjes geschreven die langs de wandelpaden staan. Dat gaat helemaal vanzelf in dit groene land, merkten wij tijdens ons bezoek.’

 

Kijk voor meer info over Kraaybeekerhof op hun website en lees ons volledige artikel in het julinummer 2016!

 

FOTOGRAFIE: BARBARA GROEN   TEKST: MARIEKE DE GEUS