Alles over het zandstralen van houten meubels - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
zandstralen
Huis

Alles over het zandstralen van houten meubels

Houd je van houten meubels en staat je interieur er vol mee? Dan moet je ze wel regelmatig onderhouden, zodat je nog langer kan genieten van je meubilair. Met een doekje kun je vaak al het een en ander onderhouden, maar je hebt hier helaas weinig aan als je verf- of laklagen beginnen te bladeren. De kleur kan bovendien ook wijzigen na verloop van jaren. Je kunt je houten meubels alsnog reinigen en onderhouden. Hoe? Met behulp van zandstralen, waarover je hieronder meer leest.

Wat is zandstralen?

Mogelijk heb je al een keer gehoord van zandstralen, maar weet je niet precies wat dit is. Je gebruikt hierbij een zandstraler, wat een soort van compressor is. Met een zandstraler spuit je een schuurmiddel onder een hoge druk tegen het houten oppervlak. Het schuurmiddel is soms zand, maar niet altijd. Parels kunnen namelijk ook gebruikt worden, net als grit. Je verwijdert met zandstralen alle olie- en verflagen van het meubel, waardoor de originele kleur weer zichtbaar wordt. Je bespaart zo veel tijd omdat je in een korte tijd met een zandstraler een groot houten oppervlak kunt bewerken.

Hoe werkt zandstralen?

Je weet nu dus het een en ander over zandstralen, maar de kans is groot dat je nog niet precies weet hoe dit werkt. Allereerst is het belangrijk dat je de ruimte volledig afplakt, bij zandstralen komt er namelijk veel stof vrij. Door de rest af te plakken, voorkom je dat andere meubels en oppervlakken geen schade oplopen. Je gebruikt daarna een zandstraler om het oppervlak te bewerken, wat veel sneller is dan manueel schuren. Het is daarnaast belangrijk om het oppervlak toch na te bewerken. Je moet de meubels dan met een natuurlijke olie behandelen, wat ervoor zorgt dat je hout er weer schoon en prachtig uitziet.

Wat is een zandstraler?

Zonder een zandstraler kun je dus niet zandstralen. Dit is echt het belangrijkste element van dit proces. Een zandstraler is in principe een compressor die voor de luchtdruk zorgt. Zonder een hoge druk kun je het oppervlak namelijk niet effectief bewerken. Een zandstraler bestaat overigens niet alleen uit een compressor, er zit ook nog een zandstraalpistool aan vast. Dit zorgt ervoor dat het schuurmiddel naar buiten komt, waarmee het houten oppervlak wordt bewerkt. In sommige zandstralers zit ook nog een reservoir, hier zit het schuurmiddel in.

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee