Hout is altijd waardevol - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
Resthout
Huis

Hout is altijd waardevol

Van hout kun je alles maken. Meubels voor binnen en buiten, een blokhut voor de kinderen, een vogelhuisje voor aan de muur of speelgoed. Hout is er in verschillende materialen: hard hout, vurenhout en steigerhout. Hout heeft een eigen uitstraling.

Speelgoed

Ik heb een voorliefde voor houten speelgoed. Om het materiaal en de eenvoud. Beukenhout is erg geliefd. Nog steeds wordt er speelgoed fabrieksmatig geproduceerd, maar het wordt wel minder. Vroeger werd er met restmateriaal houten onderdelen gemaakt voor speelgoed. Speelgoed Industrie Overijssel was producent van kinderspeelgoed. Rokus van Blokland en zijn vrouw Corry van Blokland-Mobach ontwierpen voor sSpeelgoed Industrie Overijssel houten speelgoed. Hun ontwerpen hadden een pedagogische achtergrond waarbij vorm en kleur van groot belang waren. Ontwerpen werden opgenomen in de vaste design collectie van het Stedelijk Museum in Amsterdam. De ontwerpen waren op het gebied van houten speelgoed jarenlang toonaangevend.

Zelf maken

Voor buitenmeubels zijn de ontwerpen van Piet Hein Eek ook noemenswaardig. Van steiger- en sloophout zijn meubels en tafels ontworpen. Degelijke meubels die tegen een stootje kunnen. Op internet zijn diverse bouwtekeningen te vinden om de meubels zelf te maken. Het vereist wel enige deskundigheid. Een goede constructie en het maken van goede verbindingen vereist enige vakmanschap en het nodige juiste gereedschap. Een vogelhuisje is in dat opzicht een mooie beginnersklus.

Recyclen

Hout blijft altijd van waarde. Resthout verwerking zorgt voor hergebruik van onbewerkt hout. Hout wat ongelakt, onbehandeld en niet geïmpregneerd is, wordt ontdaan van schroeven, spijkers en andere materialen. Vervolgens wordt het hout versplinterd om nieuwe meubels te maken of het maken van nieuwe houtproducten zoals spaanplaat.

Resthout wordt ook verwerkt tot groene energie. Hiervoor wordt enkel schoon B-hout gebruikt, zoals MDF, spaanplaat en ander verlijmd hout en houtstof. In een biomassa centrale wordt hiervan groene energie opgewekt.

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee