8 tips hoe je bloemen in een vaas langer mooi kunt houden - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
Bloemen in vaas
Bloemen

8 tips hoe je bloemen in een vaas langer mooi kunt houden

Iedereen heeft wel eens bloemen in huis. Misschien zet je deze zelf neer om je interieur te verrijken, of heb je één of meerdere boeketten cadeau gekregen op een verjaardag. Wat altijd opvalt is de kwaliteit van de boeketten; blijven deze lang bloeien of vallen de eerste blaadjes er al na een paar dagen af? Greetz geeft 8 tips over het onderhoud van bloemen.

1. Snijd de stelen schuin af

Gelijk de belangrijkste tip. Door de stelen schuin af te snijden, kunnen de bloemen het beste voeding opnemen. Gebruik een een scherp mes, zodat de vaatjes open blijven staan. Gebruik je een bot mesje voor het snijden, dan kunnen de vaatjes beschadigd raken en kan het water/voeding juist minder goed worden opgenomen.

2. Verwijder overtollig blad

Bladeren die in het water hangen verrotten snel waardoor er bacteriën in het water terecht komen. Hierdoor gaat de kwaliteit van het water snel achteruit. Bij het plaatsen van het boeket in de vaas dus gelijk overtollige bladeren verwijderen.

3. Zorg voor vers water

Zorg dat er voldoende en vers water in de vaas zit. Dit kan je doen door al het water te verversen of door het water bij te vullen. Indien stelen droog hebben gestaan moet je naast het aanvullen van het water ook de stelen -opnieuw- schuin afsnijden omdat de uiteinden van de vaatjes snel uitgedroogd raken als ze niet in contact staan met water.
Qua hoeveelheid water kun je denken aan het ‘⅓ vullen’ van de vaas.

4. Verwijder verwelkte bloemen en slappe stelen

Sommige bloemen hebben het eerder zwaar dan andere bloemen. Verwijder deze verwelkte bloemen gelijk uit het boeket. Niet alleen ziet het boeket er beter uit, ook voorkom je zo dat bacteriën in het water terecht komen en overschieten naar andere bloemen.

5. Zet bloemen niet in de volle zon

De zon zorgt ervoor dat de bloemen sneller volledig openen. Dit kan handig zijn als je boeket nog in de knoppen staat, maar zodra de bloemen (grotendeels) openstaan, kun je de bloemen beter uit de zon halen zodat de bloemen iets langzamer openen en dus langer blijven staan.

6. Zorg voor koelte in de zomer

Warme zomerdagen zijn niet prettig voor bloemen. Wil je lang genieten van de bloemen, zorg er dan voor dat de temperatuur niet te hard oploopt. Zet eventueel ramen open, maar probeer bloemen uit de tocht te houden, ook daar houden bloemen niet van.

7. Niet bij de verwarming, raam of fruitschaal plaatsen

Het plaatsen van de vaas bij een verwarming is niet de beste locatie. Bloemen kunnen niet goed tegen snelle temperatuurveranderingen. Dat is ook de reden dat de vensterbank, waar de zon flink kan loeien, ook niet de beste plek is. Ook het neerzetten van de vaas naast de fruitschaal is af te raden: fruit scheidt ethyleengas af waardoor de bloemen eerder verwelken.

8. Keuze van de bloemen

Sommige bloemen zijn geschikter om in een vaas neer te zetten dan anderen. Kies bijvoorbeeld voor chrysanten, rozen, gerbera’s, anjers en orchideeën als je verzekerd wilt zijn van een lange bloeitijd.

Meer lezen

Eén reactie op “8 tips hoe je bloemen in een vaas langer mooi kunt houden”

  1. Herma Nijenkamp schreef:

    Suiker en iets azijn doet wonderen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee