6x snoeihout en herfstblad recyclen
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
snoeihout recyclen, handschoenen en snoeischaar
Herfst

6x snoeihout en herfstblad recyclen

snoeihout recyclen, handschoenen en snoeischaarSnoeihout en herfstblad is prachtig te recyclen in eigen tuin. Van bladeren als warme deken in de winterborder tot het stapelen van klein snoeihout als schuilplaats voor egels en andere kleine tuindieren.

1. Vorstbescherming

Strooi afgevallen blad tussen de vaste planten, rond de voet van struiken en in de moestuin. Een dikke laag bevordert ook het bodemleven.

2. Winterschuilplaats

Maak een schuilplaats voor egels en andere kleine dieren door in een hoek van de tuin klein snoeihout te stapelen.

3. Composteren

Klein snoeihout tussen het andere compostmateriaal bevordert het afbraakproces. Het zorgt voor luchtcirculatie in de compostbak. Gebruik het om-en-om: laag gewoon blad/gft-afval, laag klein snoeihout.

4. Takkenril

Dat is een natuurlijke afscheiding van snoeihout. Sla een dubbele rij palen van zo’n twee meter lang stevig in de grond. De ruimte tussen de palen vul je op met snoeihout. Een oost-west oriëntatie creëert het beste microklimaat, doordat er dan een zonnige kant en een schaduwkant is. Vogels zijn dol op takkenrillen, ze broeden er graag in. Ter verfraaiing kun je er bloeiende klimplanten zoals clematis, Oost-Indische kers en rozen overheen laten groeien, of klimop (wintergroen) en bramen.

5. Versnipperen of verhakselen

Huur een houtversnipperaar of hakselaar. Strooi de houtsnippers vervolgens in de border, tussen de planten. Ze beschermen de grond tegen uitdroging en vorst en zorgen ervoor dat onkruid in het voorjaar minder makkelijk kiemt. Bovendien verbeteren ze de grond (humus).

6. Herfstdecoraties

Grillige takken en verkleurend herfstblad doen het altijd goed in boeketten en andere najaarsdecoraties. Of als krans.

Fotografie: iStockphoto

Meer lezen

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee